Pierś z indyka. Sposoby na smaczne i szybkie obiady z piersią z indyka w roli głównej

Pierś z indyka należy do mięs polecanych przez dietetyków, zachwalających wartości odżywcze, witaminy oraz bogactwo związków mineralnych w nim zawartych. Zalety indyczego mięsa można wymieniać bardzo długo. Ponadto jest łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, co jest jego kolejną zaletą. Jak wkomponować je do naszego jadłospisu?

Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Poznaj przepisy na pyszny obiad w 30 minut!

Pierś z indyka jest bezapelacyjnie najchudszym z mięs. Zawiera w sobie duże ilości selenu, cynku, niacyny czy witamin: B6 i B12, które są dla naszego organizmu bardzo ważne. Jeśli planujesz dietę, warto umieścić indycze mięso w swoim jadłospisie ponieważ ważący 20 dag kotlet z indyka to zaledwie 160 kcal! Dla porównania należy dodać, że kotlet o takiej samej gramaturze, ale przygotowany z kurczaka ma ponad 40 kcal więcej.

Osoby, które lubią gotować także zachwalają indycze mięso ponieważ można z niego przygotować mnóstwo potraw o bardzo różnych i urozmaiconych smakach.

Pierś z indyka

Składniki: 500 g sznycli z piersi indyka, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, sos pieczeniowy jasny, łyżka masła, łyżka musztardy sarepskiej, 200 g szynki konserwowej, średnia cebula, 0,5 l wody, 200 g żółtego sera, 3 łyżki mąki, olej.

Przygotowanie:

  1. Piersi z indyka rozbijamy na bardzo cienkie płaty i oprószamy pieprzem i solą.
  2. Na wierzch mięsa kładziemy szynkę krojoną w cienkie plastry i ser, a następnie całość składamy na pół i spinamy wykałaczką.
  3. Przygotowanego indyka oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  4. Później dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż będzie ona szklista.
  5. Na patelnię dodajemy pozostałą mąkę, dolewamy wody i dodajemy sos pieczeniowy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  6. Na koniec doprawiamy do smaku dodając łyżkę musztardy i masło do powstałego sosu.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Pierś z indyka pieczona. Przepis na doskonały obiad

Pieczona pierś z indyka to świetny pomysł na pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzi się nie tylko podczas zwykłego codziennego obiadu, ale także jako danie główne np. na romantycznej kolacji

Pierś z indyka pieczona

Składniki: kilogram piersi z indyka, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, łyżka musztardy delikatesowej, 3-4 łyżki oleju, łyżeczka suszonego tymianku, 2 łyżki miodu, odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Tak powstałą  marynatą smarujemy pierś z indyka, a następnie wkładamy ją do woreczka do pieczenia i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc by nasze mięso się zamarynowało.
  2. Mięso układamy na blaszce i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 160°C, a gdy się już upiecze rozrywamy woreczek i zostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut by zarumieniło się z wierzchu.
  3. Piersi wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy je w soku, który powstał w procesie pieczenia na kilkanaście minut.

Pierś z indyka w sosie własnym. Przepis na danie w sam raz na niedzielny obiad

Zaletą mięsa indyczego jest to, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Kucharze uważają to za ogromny plus. Każde danie z wykorzystaniem indyka jest smaczne, pożywne i zdrowe. Kiedy nie masz pomysłu na niedzielny obiad polecamy pierś z indyka w sosie własnym. Podana z ziemniakami i surówką smakuje obłędnie.

Przepisy na pierś z indyka. Co można przyrządzić z indyczego mięsa?

Pierś z indyka nie musi być tylko i wyłącznie daniem obiadowym. Można ją wykorzystać do przygotowania pysznych i ciekawych przekąsek czy przystawek. Sałatki z mięsem indyczym także są bardzo smaczne i zdrowe. Co jeszcze można zrobić z indyka?

  • koreczki z indyka ze śliwką – wspaniale wyglądająca przystawka, która jest także bardzo zdrowa

Składniki: 50 dag piersi z indyka, 3/4 szklanki mleka, płatki kukurydziane, olej, 3 łyżki majonezu, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki ketchupu łagodnego

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka kroimy na cienkie plastry, a dodatkowo jeszcze na cienkie, długie paski.
  2. Następnie w każdy z pasków zawijamy przekrojoną na pół śliwkę.
  3. Na wykałaczkę nabijamy jedną porcję mięsa ze śliwką.
  4. Każdy koreczek moczymy w mleku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  5. Smażymy powoli w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. 
  • sałatka z indykiem na słodko

Składniki: 300 g piersi z indyka, 20 g grzanek, 3 łyżki oliwy, 5 plastrów ananasa z puszki, 4-5 łyżek soku pomarańczowego, puszka kukurydzy, 4-5 łyżek majonezu, 2 szklanki kaszy kuskus, 0,5 pęczka kolendry, 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

  1. Indyka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i obsmażamy na oliwie, aż zrobi się miękki po czym odstawiamy go do ostygnięcia.
  2. Gotujemy bulion i jeszcze gdy jest gorący zalewamy nim kuskus, przykrywamy i odstawiamy - kasza musi wchłonąć cały płyn. Po upływie tego czasu gotowy kuskus przekładamy do miski i mieszamy.
  3. Kroimy ananasa w kostkę i wraz z mięsem i kukurydzą dodajemy go do miski z kaszą.
  4. Majonez mieszamy z sokiem pomarańczowym, a następnie tak przygotowany sos wlewamy do sałatki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy z posiekaną kolendrą i grzankami.

Zobacz też: Marynata do piersi z indyka. Podpowiadamy, co zrobić by mięso nie było suche

Więcej o:
Copyright © Agora SA