Filet z indyka. Co warto wiedzieć kupując pierś z indyka?
Indyk to mięso delikatne i lekkostrawne dlatego polecane jest dla osób w każdym wieku. Warto wspomnieć, że w 100 g mięsa z indyka znajduje się tylko 129 kcal! Planujesz przygotować na obiad filet z indyka? Wybierając się do sklepu warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa z indyka.
- kupując filet z indyka należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie – najlepsze będzie to z hodowli ekologicznej,
- warto wybierać nieduże, nieprzerośnięte kawałki mięsa,
- w przypadku pakowanych mięs należy zwracać uwagę czy jest szczelnie zapakowane przez producenta w folię – dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso jest świeże a także, że pochodzi ze sprawdzonego źródła,
- podczas zakupów (nie tylko mięsa) zawsze sprawdzajmy datę ważności danego produktu.
Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Przepis na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny
Nie wiesz co zrobić na obiad z fileta z indyka, tak by cała rodzina była zadowolona? Oto receptura na pyszne danie dla całej rodziny z wykorzystaniem piersi z indyka.
Grillowana pierś z indyka
Składniki: 500 piersi z indyka, 150 g kaszy pęczak, czerwona papryka, "FIX" zapiekanka makaronowa z szynką, zioła prowansalskie, 400 g pieczarek, cebula, tymianek, puszka pomidorów krojonych, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy na patelni olej, pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy z pieczarkami (pokroić w plastry), a następnie przekładamy je do rondla i dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory.
- "FIX" do zapiekanki makaronowej przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
- Powstały sos wlewamy do rondla z warzywami i dusimy na wolnym ogniu, aby warzywa zrobiły się miękkie (pamiętaj by od czasu do czasu zamieszać).
- Indyka myjemy i osuszamy, doprawiamy ziołami i pieprzem, a następnie krótko smażymy np. na grillu elektrycznym.
- Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Grillowany filet z indyka podajemy z kaszą i warzywną potrawką.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem
Filet z indyka – przepisy, które musisz znać
Mięso indycze oprócz tego, że jest oczywiście bardzo zdrowe, pożywne i smaczne ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Można z niego przyrządzić dania obiadowe oraz pyszne przekąski na wiele różnych sposobów. Dzięki temu nasze menu będzie zawsze urozmaicone, a dania nie znudzą nam się tak szybko. Koniecznie wypróbuj poniższe receptury.
Roladki orzechowe z indykiem
Składniki: sznycle z indyka, sos słodko – kwaśny, pół puszki mleka kokosowego, garść orzechów włoskich, pół opakowania sera brie, oliwa, kolendra, chili, przyprawa do drobiu, ananas z puszki.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy cienko tłuczkiem. Posypujemy je przyprawą do drobiu.
- Orzechy drobno siekamy, a ser kroimy w małą kostkę. Następnie wszystko razem musimy wymieszać i dodać kolendrę.
- Orzechowo – serowy farsz nakładamy na sznycle z indyka i zwijamy roladki, które spinamy wykałaczką.
- Sos słodko – kwaśny musimy rozmieszać z mlekiem kokosowym.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej kawałki ananasa z odrobiną chilli. Wkładamy także roladki i obsmażamy je z każdej strony.
- Następnie wlewamy na patelnię przygotowany wcześniej sos i doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Takie roladki najlepiej smakują podane z ryżem.
Fit filet z indyka na parze
Składniki: filet z indyka, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Filet z indyka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy go na małe kotleciki.
- W miseczce łączymy przyprawy i oliwę, a później wkładamy do powstałej marynaty piersi z indyka. Odstawiamy na godzinę.
- Następnie przekładamy mięso do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
Filet z indyka pieczony – dowiedz się co zrobić, aby mięso było soczyste
Pieczony filet z indyka to potrawa, która pysznie smakuje podana na ciepło, ale jej smak jest równie niesamowity także po wystygnięciu. Tajemnicą tego dania jest to, aby dobrze je przygotować, czyli żeby mięso po upieczeniu nadal było soczyste i smaczne. Dowiedz się co należy zrobić by upiec pyszną, soczystą pierś z indyka.
- dodajemy ziół dla smaku – świeże zioła dodają mnóstwo smaku zarówno przy pieczeniu mięsa z indyka czy też innego rodzaju mięs,
- obniżamy temperaturę piekarnika – najczęściej popełniany błąd przy pieczeniu indyka to zbyt wysoka temperatura, która wysusza mięso. Najlepiej indycze mięso piec w temperaturze 150-160°C,
- przy pieczeniu używaj timera – pierś z indyka powinno się piec przez około półtora godziny, zakładając że mięso waży mniej więcej kilogram. Dodatkowo przy pomocy termometru sprawdź czy indyk osiągnął w środku najgrubszej części odpowiednią temperaturę, która wynosi 74°C
- pozwól by mięso po upieczeniu "odpoczęło" – gdy wyjmiemy indyka z piekarnika przykrywamy go folią i zostawiamy na kilkanaście minut przed pokrojeniem. Dzięki temu soki zostaną w mięsie.
Pieczony filet z indyka palce lizać!
Składniki: kilogram fileta z piersi indyka bez skóry, pół kostki masła, 2-3 ząbki czosnku, czarny pieprz, sól, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu.
Przygotowanie:
- Pierś z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- W misce mieszamy masło, tymianek, rozmaryn, czosnek oraz sól i pieprz.
- Tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy całą pierś z indyka.
- Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 90 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu możemy je pokroić i podawać.
Pierś z indyka z piekarnika. Idealna na ciepło do obiadu a także na zimno na kanapki
Pierś z indyka z piekarnika to świetny pomysł na dodatek obiadowy do ziemniaków, ryżu, kaszy czy makaronu. Indyk smakuje też doskonale na zimno, dlatego też upieczoną pierś można po wystygnięciu pokroić w cienkie plastry, które możemy wykorzystać później do kanapek.
Zobacz też: Marynata do piersi z indyka. Podpowiadamy, co zrobić by mięso nie było suche