Dlaczego warto postawić na indyka?
Chude mięso z indyka jest nie tylko niskokaloryczne, ale też wartościowe. Indyk jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu indyk jest też łatwostrawny. Wiemy już, dlaczego warto wybrać indyka, czas na przepisy. Poniżej znajdziesz szybkie i proste patenty w 5 kulinarnych kategoriach:
- indyk w sosie śmietanowym
- indyk w sosie koperkowym
- indyk w sosie curry
- indyk w sosie pieczarkowym
- indyk w sosie pomidorowym
Indyk w sosie śmietanowym - lista zakupów i przepis
Idealny przepis na co dzień oraz od święta, czas przygotowania wynosi około 60 minut. Poniżej znajdziesz listę zakupów oraz szczegółową instrukcję.
Co kupić?
- Pierś z indyka - 1 sztuka,
- Mielone orzechy włoskie - 1 łyżka stołowa,
- Masło - 4 plasterki,
- Przyprawa do indyka,
- Połówki orzechów włoskich - kilka sztuk
- Buraczki czerwone - 3 małe sztuki,
- Śmietana 30 % - 1 duży pojemnik,
Przygotowanie:
- Filet z indyka umyj, posyp przyprawą i następnie odstaw do lodówki na około dwie godziny.
- Po upływie tego czasu piecz indyka w rękawie z plasterkami masła przez pół godziny w temperaturze 180°.
- Po wystudzeniu indyka pokrój mięso na plastry.
- Naturalny sos z pieczenia przelej do naczynia żaroodpornego, dodaj śmietanę, posiekane orzechy i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- W kolejnym kroku indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez kolejny kwadrans w temperaturze 180°.
- W tak zwanym międzyczasie ugotuj buraczki.
- Gotowego indyka ułóż na talerzu, polej sosem i dodaj dekorację z buraków.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem
Indyk w sosie koperkowym - jak zrobić?
To aromatyczna propozycja na weekendowy obiad, kiedy możemy odrobinę zwolnić. Listę zakupów oraz kolejne kroki przepisu znajdziesz poniżej. Czas przygotowania to około 45 minut.
Co kupić?
- Filet z indyka - 1 kg,
- Koper - 1 pęczek,
- Mąka ziemniaczana - pół łyżki,
- Śmietana - pół szklanki,
- Mleko - pół szklanki,
- Woda - ¼ szklanki,
- Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filet umyj i pokrój na paski, następnie oprósz przy pomocy przypraw.
- Teraz posiekaj koper.
- Następnie wymieszaj koper, śmietanę, wodę oraz mąkę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż indyka, aż mięso stanie się białe.
- W kolejnym kroku dodaj sos i gotuj całość do momentu, aż indyk stanie się miękki.
Indyk w sosie curry - krok po kroku
Ostra propozycja na romantyczną randkę, indyk w sosie curry to prawdziwy rarytas w kategorii ''przez żołądek do serca''. O szczegółach piszemy poniżej.
Co kupić?
- Filet z indyka - pół kg,
- Cebula - 1 sztuka,
- Cukinia - 1 sztuka,
- Ananas w zalewie - pół puszki,
- Pasta curry - 2 łyżeczki,
- Sól, pieprz, curry
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
Przygotowanie:
- Filet z indyka pokrój w plastry i natrzyj przyprawami.
- Cebulę pokrój i zeszklij na patelni, następnie dodaj mięso i smaż przez chwilę z każdej strony.
- Teraz do mięsa dodaj odrobinę wody.
- Cukinię i ananasa pokrój i dodaj do mięsa.
- Do połowy szklanki wody dodaj pastę curry, wymieszaj i wlej do reszty składników.
- Duś mięso przez około kwadrans.
- Mąkę wymieszaj z połową szklanki wody, następnie dodaj mięso, wymieszaj i gotuj przez około 3 minuty.
- Dopraw do smaku i wymieszaj z jogurtem, oprócz indyka przygotuj też ryż i gotowe.
Indyk w sosie pieczarkowym - przepis
Szybki obiad, który posmakuje każdemu? Postaw na indyka. I co najważniejsze: indyk w sosie pieczarkowym nie wymaga dużej ilości czasu, ani wyjątkowych umiejętności.
Co kupić?
- Pierś z indyka - ok. 400 g,
- Pieczarki - 200 g,
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki,
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- Cebula - 1 sztuka,
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj paski indyka i smaż razem przez około 6 minut.
- W kolejnym kroku dodaj posiekane pieczarki i smaż razem przez 5 minut.
- Jogurt wymieszaj ze śmietanką i ¼ szklanki ciepłej wody.
- Dodaj przyprawy i wylej powstały sos na patelnię.
- Mięso w sosie duś przez kolejny kwadrans.
Indyk w sosie pomidorowym - to prostsze niż myślisz
Interesuje cię prawdziwa uczta dla zmysłów? Listę zakupów oraz instrukcję krok po kroku znajdziesz poniżej.
Co kupić?
- Indyk - 400 g,
- Makaron świderki - 200 g,
- Cebula - 1 sztuka,
- Pomidory - 1 puszka,
- Czosnek - 1 ząbek,
- Zioła prowansalskie plus przyprawa uniwersalna
- Starty parmezan
Przygotowanie:
- Indyka pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem i ponownie całość podsmaż.
- Dodaj zioła prowansalskie oraz pomidory w puszcze i duś całość przez chwilę.
- Ugotuj makaron i dodaj do sosu.
- Gotową porcję posyp parmezanem do smaku.
Zobacz też: Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny