Obiad za 5 zł za osobę? Katarzyna Bosacka udowadnia, że to możliwe. Przepis na indyka stir fry

Katarzyna Bosacka po raz kolejny podzieliła się przepisem na tani i smaczny obiad. Tym razem pokazała swój sposób na indyka stir fry. Jak wyliczyła, koszt posiłku wynosi 5 złotych na osobę.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka prasowa i telewizyjna oraz promotorka zdrowego trybu życia. Na swoim kanale na YouTubie "EkoBosacka" edukuje i dzieli się cennymi wskazówkami, jak marnować mniej jedzenia, zrezygnować z plastiku lub czytać ze zrozumieniem etykiety produktów. Udowadnia również, że można gotować smacznie, zdrowo i tanio. Ostatnio podzieliła się przepisem na indyka stir fry. 

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Indyk stir fry, czyli smażenie krótkie 

Stir fry to sposób przyrządzania potraw, który przywędrował do nas z Chin. Polega na krótkim smażeniu dania na dużym ogniu przy równoczesnym mieszaniem oraz potrząsaniem. Wykorzystuje się do tego wok, który sprawia, że wszystko podgrzewa się równomiernie, a nam łatwiej podrzucać składniki. 

Indyk stir fry z mięsem mielonym. Przepis według Katarzyny Bosackiej

Jak zdradziła Katarzyna Bosacka, przepis jest popisowym daniem jej najstarszego syna. 

Janek oczywiście nie chciał dać się namówić na to, żebyśmy wspólnie pogotowali, więc ten przepis zaczerpnęłam od niego 

- przyznała dziennikarka. 

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 białej części pora,
  • około 4 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru białego,
  • około 50 ml soku pomarańczowego,
  • 1 1/2 łyżki ostrego sosu np.: sriracha,
  • około 4 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łodyga szczypiorku,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak przyznała edukatorka, jest to najdroższy produkt z całego przepisu. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie wrzucamy na nią mięso mielone z indyka lub kurczaka. 
  3. Marchewkę kroimy w słupki.
  4. Mieszamy mięso na patelni, by się całkowicie "zamknęło" i dodajemy do niego marchewkę. 
  5. Teraz zabieramy się za pokrojenie pora w słupki, jednak dodajemy go dopiero na samym końcu, bo jest delikatnym warzywem.
  6. Na patelnię wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, a następnie dolewamy soku pomarańczowego.
  7. Dodajemy świeży imbir starty na tarce oraz starty ząbek czosnku.
  8. Do indyka stir fry wrzucamy wcześniej przygotowany makaron ryżowy. 
  9. Teraz do naszego dania możemy dorzucić wcześniej pokrojonego pora. 
  10. Całość przekładamy na talerz, ozdabiamy pokrojonym szczypiorkiem oraz pokruszonymi tłuczkiem orzeszkami ziemnymi.
 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: