Przetestowałam przepis Ani Starmach na ciasto ze śliwkami. Od teraz to mój ulubiony sezonowy wypiek

Ciasto ze śliwkami i kruszonką Ani Starmach wpadło mi w oko od razu, gdy przepis pojawił się na jej Instagramie. Jurorka programu kulinarnego zachwalała, że jest "najlepsze na świecie". Postanowiłam więc przetestować jej przepis. Czy jest najlepsze? Tego nie wiem, bo nie jadłam wszystkich ciast świata, ale mogę zaliczyć je do grona moich ulubionych sezonowych deserów.

O przepisach Ani Starmach czytałam różne komentarze. Jedni użytkownicy twierdzili, że desery z jej receptur nie wychodzą, inni je zachwalali. Do tej pory nigdy nie piekłam nic według porad jurorki, więc postanowiłam to sprawdzić na własnej skórze. Wybrałam ciasto ze śliwkami i kruszonką, choć te owoce nie należą do moich ulubionych. Trzeba jednak czasem spróbować czegoś nowego. Gdzieś z tyłu głowy miałam myśl, że ciasto może się nie udać, ale zastanawiałam się, czy to będzie wina przepisu czy może jednak moja? 

Na szczęście nie musiałam odpowiadać sobie na to pytanie, ponieważ deser wyszedł tak jak powinien. Jest słodki (choć użyłam mniej cukru niż w przepisie oryginalnym), wilgotny i mięciutki w środku, a kruszonka przyjemnie chrupie. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką z przepisu Ani Starmach przygotowuje się dość szybko, bo około 20 minut. A pewnie można i szybciej, jeśli ktoś jest bardzo zorganizowany i nie ma nawyku sprzątania kuchni w trakcie robienia jedzenia. Pieczenie trwa godzinę. Ciasto nie jest więc bardzo czasochłonne i nie jest też skomplikowane. Poniżej znajdziecie cały przepis.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis z Instagrama Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru (w oryginalnym przepisie jest 150 g)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (w oryginale są cztery)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kilkanaście śliwek

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Kruszonkę robiłam z przepisu, który miałam zapisany w swoim przepiśniku.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kostkę masło i cukier ucieramy. Ja użyłam robota kuchennego, ale można to też oczywiście zrobić ręczenie. Po kilku minutach dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz jajka. Wszystko razem mieszamy. Gotową, gładką masę przekładamy łyżką do tortownicy.  W trakcie przygotowywania ciasta odkryłam, że nie mam papieru do pieczenia, więc posmarowałam blaszkę masłem i podsypałam odrobiną mąki.

Śliwki myjemy, urywamy ogonki i kroimy na pół. Usuwami pestki, a połówki owoców układamy gęsto na cieście. 

Śliwki w słoiku do ciasta, które smakują jak świeżeŚliwki w słoiku do ciasta. Prosty sposób na zamknięcie słodkich owoców w szkle

Następnie robimy kruszonkę. Mieszamy w misce mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy palcami, aż zrobią się niewielkie grudki. Kruszonkę wysypujemy na owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami pieczemy przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza.

Więcej o: