Ciasto na oleju ze śliwkami już nie raz uratowało mi skórę, kiedy nagle po drugiej stronie telefonu usłyszałam teściową: "Kochana, to ja będę tak za godzinkę u was". Dokładnie tyle wystarczyło, żeby ochłonąć, porzucić stres i zrobić pyszne ciasto. Przepis znam od lat, ale ostatnio postanowiłam go nieco udoskonalić. Przed włożeniem śliwek w ciasto, zawsze nacieram je cynamonem i odrobiną cukru, by puściły sok. To sprawia, że podczas pieczenia owoce karmelizują się, a ciasto wychodzi po prostu bajeczne.
Szybkie ciasto na oleju ze śliwkami - przepis, który nie raz uratował mi skórę
Składniki:
- 500-600 g śliwek węgierek
- 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 płaska łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
- Śliwki oczyść, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie przełóż je do miski, dodaj 2 łyżki cukru oraz cynamon. Całość wymieszaj i odstaw na czas wykonywania ciasta.
- Do miski wbij jajka, dodaj oba cukry i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na puszysty kogel-mogel.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i utrzyj całość na gładką masę. Na końcu cienką strużką wlewaj olej. Nie miksuj jednak zbyt długo - tylko do momentu połączenia składników.
- Przygotuj formę do pieczenia. Brzegi wysmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą, by ciasto nie przywarło. Następnie ostrożnie wlej masę do środka. Na wierzchu ułóż śliwki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Piecz ciasto przez ok. 40 minut. Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.