Szybkie ciasto na oleju ze śliwkami. Wyjdzie idealne, ale zrób śliwkom "maseczkę"

Szybkie ciasto na oleju ze śliwkami to wymarzony deser na jesienne przesiadywanie na werandzie (albo balkonie). Przepis jest banalny, ale żeby ciasto wyszło idealne, warto je "wysłać do spa". Co to oznacza? Przed upieczeniem zrób śliwkom maseczkę z cukru i cynamonu.
Zobacz wideo

Ciasto na oleju ze śliwkami już nie raz uratowało mi skórę, kiedy nagle po drugiej stronie telefonu usłyszałam teściową: "Kochana, to ja będę tak za godzinkę u was". Dokładnie tyle wystarczyło, żeby ochłonąć, porzucić stres i zrobić pyszne ciasto. Przepis znam od lat, ale ostatnio postanowiłam go nieco udoskonalić. Przed włożeniem śliwek w ciasto, zawsze nacieram je cynamonem i odrobiną cukru, by puściły sok. To sprawia, że podczas pieczenia owoce karmelizują się, a ciasto wychodzi po prostu bajeczne.

Sok z pigwy (zdjęcie ilustracyjne)Sok z pigwy na zimę. Żeby wyszedł idealny, zapamiętaj zasadę pół na pół

Szybkie ciasto na oleju ze śliwkami - przepis, który nie raz uratował mi skórę

Składniki:

  • 500-600 g śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Śliwki oczyść, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie przełóż je do miski, dodaj 2 łyżki cukru oraz cynamon. Całość wymieszaj i odstaw na czas wykonywania ciasta.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj oba cukry i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na puszysty kogel-mogel. 
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i utrzyj całość na gładką masę. Na końcu cienką strużką wlewaj olej. Nie miksuj jednak zbyt długo - tylko do momentu połączenia składników. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Brzegi wysmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą, by ciasto nie przywarło. Następnie ostrożnie wlej masę do środka. Na wierzchu ułóż śliwki.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Piecz ciasto przez ok. 40 minut. Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem.  

Smażone rydzeRydze - przepis. Najlepsze są na maśle, ale dwa błędy pozbawią je smaku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: