Rydze - przepis. Najlepsze są na maśle, ale dwa błędy pozbawią je smaku

Rydze to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie smakują w sosach i zupach, ale świetne są także marynowane czy kiszone. Jednak te smażone na maśle bija na głowę wszystkie inne grzyby. Jak zrobić rydze na maśle, żeby były idealne? Unikaj dwóch błędów - jeden dotyczy ilości, drugi sposobu smażenia.
Zobacz wideo

Rydze smażone na maśle to prawdziwy rarytas i spełnienie marzeń każdego miłośnika grzybowych smaków. Przepis jest w zasadzie banalny - kapelusze rydzów smażymy na patelni na maśle z dodatkiem soli. Jednak dwa błędy pozbawią je smaku i sprawią, że rydze będą tylko smaczne, a nie bardzo smaczne. O co chodzi? Po pierwsze - moc palnika. Kiedy zabieramy się za przygotowywanie rydzów, musimy pamiętać, że ogień, na którym je smażymy, musi być naprawdę mocny. Wówczas grzyby szybko się "zamkną" i nie puszczą wody. W przeciwnym razie, zamiast smażyć, będą się dusić. Drugą rzeczą, równie ważną jest to, żeby kapelusze podczas smażenia nie dotykały jedne drugiego, ponieważ to również może sprawić, że grzyby zaczną puszczać wodę, co sprawi, że uzyskamy raczej rydzowy sos, niż apetyczne, rumiane kapelusze.

Rydze smażone na maśle - przepis

Składniki:

  • ok. 200 g rydzów
  • 2 czubate łyżki masła
  • gruboziarnista sól
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku i gałązka tymianku

Rydze - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie opłucz w ziemnej wodzie i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Możesz również osuszyć je ręcznikiem papierowym, ważne, by były całkowicie suche.
  2. Na patelni rozgrzej masło i kiedy zacznie się pienić, połóż na patelni kapelusze (blaszkami do góry), oraz posiekany czosnek i tymianek. Smaż na dużej mocy palnika przez ok. 4 minuty. 
  3. Po kilku minutach odwróć kapelusze na druga stronę i lekko je osól. Smaż kolejne 3-4 minuty. Podawaj z grzankami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.