Rydze smażone na maśle to prawdziwy rarytas i spełnienie marzeń każdego miłośnika grzybowych smaków. Przepis jest w zasadzie banalny - kapelusze rydzów smażymy na patelni na maśle z dodatkiem soli. Jednak dwa błędy pozbawią je smaku i sprawią, że rydze będą tylko smaczne, a nie bardzo smaczne. O co chodzi? Po pierwsze - moc palnika. Kiedy zabieramy się za przygotowywanie rydzów, musimy pamiętać, że ogień, na którym je smażymy, musi być naprawdę mocny. Wówczas grzyby szybko się "zamkną" i nie puszczą wody. W przeciwnym razie, zamiast smażyć, będą się dusić. Drugą rzeczą, równie ważną jest to, żeby kapelusze podczas smażenia nie dotykały jedne drugiego, ponieważ to również może sprawić, że grzyby zaczną puszczać wodę, co sprawi, że uzyskamy raczej rydzowy sos, niż apetyczne, rumiane kapelusze.
Składniki:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.