Naleśniki dla leniwych bez brudnych naczyń i bałaganu. Potrzebujesz jedynie butelki

Czy przepis na naleśniki może być jeszcze prostszy? Oczywiście, że tak. Trik pochodzący prosto z USA może znaleźć swoich zwolenników również w Polsce. Potrzebujesz jedynie butelki. Zapomnij o bałaganie i brudnych naczyniach.

Naleśniki to proste danie, które uwielbiają osoby w każdym wieku. Serwowane o każdej porze dnia, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Najczęściej placki smaruje się domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną, sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Placki naleśnikowe idealnie sprawdzą się również jako zamiennik tortilli lub spód pod jajeczny omlet. Kombinacji smakowych z wykorzystaniem tego produktu jest wiele.

Ciasto najczęściej wyrabia się w misce za pomocą miksera lub ręcznie. Nie są to jednak jedyne sposoby na przygotowanie tej potrawy. Można wykorzystać... puste butelki po napojach. Plusem tej techniki jest na pewno to, że nie brudzi się kuchni ani naczyń.

Innowacyjne pomysły zza oceanu coraz częściej znajdują miejsce w polskich kuchniach i domach. Dokładne przygotowanie ciasta naleśnikowego tą metodą zostało pokazane w filmie na YouTubie u twórcy Handimania. Czy ten trik pozostanie z nami na dłużej? Aby odpowiedzieć na to pytanie, najlepiej po prostu wypróbować ten sposób.

Zobacz wideo

Naleśniki z butelki - przepis

Składniki:

  • kubek mąki,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka
 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki umieść w butelce. Aby ułatwić ich wsypywanie, wykorzystaj do tego lejek. Następnie wszystkie mokre produkty również wlej do naczynia.
  2. Zakręć dokładnie butelkę i energicznie zacznij nią potrząsać. Wykonuj tę czynność do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączą.
  3. Po tym czasie wylej ciasto na patelnię i smaż naleśniki tak jak robisz to zawsze.
  4. Tak przygotowaną masę umieszczoną w butelce możesz przechowywać w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.