Marynowana dynia to bardzo ciekawy dodatek do mięs i sałatek. Przepis na dynię w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli jednak chcesz, żeby smak twojej dyni był naprawdę wyjątkowy, dodaj przyprawy, które zimą dodajesz do grzanego wina. Chodzi oczywiście o anyż i goździki.
Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Dynia marynowana to przepis, który powinien wypróbować każdy miłośnik domowych przetworów. Przepis nie jest skomplikowany, warto jednak znać proporcje zalewy oraz nie zapomnieć o korzennych przyprawach. Wówczas dynia w occie wyjdzie pyszna i każdy, kto jej spróbuje, poprosi cię o ten przepis.
REKLAMA
Marynowana dynia - przepis z korzennymi przyprawami
Składniki:
dynia (ok. 2 kg)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5)
10 goździków
2-3 gwiazdki anyżu
łyżeczka cynamonu
4-5 kulek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Sposób wykonania:
Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.