Marynowana dynia - przepis obowiązkowy do zrobienia jesienią. Idealny smak zapewnią przyprawy kojarzone z grzańcem

Marynowana dynia to bardzo ciekawy dodatek do mięs i sałatek. Przepis na dynię w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli jednak chcesz, żeby smak twojej dyni był naprawdę wyjątkowy, dodaj przyprawy, które zimą dodajesz do grzanego wina. Chodzi oczywiście o anyż i goździki.
Zobacz wideo

Dynia marynowana to przepis, który powinien wypróbować każdy miłośnik domowych przetworów. Przepis nie jest skomplikowany, warto jednak znać proporcje zalewy oraz nie zapomnieć o korzennych przyprawach. Wówczas dynia w occie wyjdzie pyszna i każdy, kto jej spróbuje, poprosi cię o ten przepis.

Marynowana dynia - przepis z korzennymi przyprawami

Składniki:

  • dynia (ok. 2 kg)
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5)
  • 10 goździków
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka cynamonu
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe 

Sposób wykonania:

  1. Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
  3. Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć. 
  4. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.