-
Haps
-
Jak przygotować
- Marynowana dynia - przepis obowiązkowy do zrobienia jesienią. Idealny smak zapewnią przyprawy kojarzone z grzańcem
Marynowana dynia - przepis obowiązkowy do zrobienia jesienią. Idealny smak zapewnią przyprawy kojarzone z grzańcem
Marynowana dynia to bardzo ciekawy dodatek do mięs i sałatek. Przepis na dynię w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeśli jednak chcesz, żeby smak twojej dyni był naprawdę wyjątkowy, dodaj przyprawy, które zimą dodajesz do grzanego wina. Chodzi oczywiście o anyż i goździki.
Dynia marynowana to przepis, który powinien wypróbować każdy miłośnik domowych przetworów. Przepis nie jest skomplikowany, warto jednak znać proporcje zalewy oraz nie zapomnieć o korzennych przyprawach. Wówczas dynia w occie wyjdzie pyszna i każdy, kto jej spróbuje, poprosi cię o ten przepis.
Marynowana dynia - przepis z korzennymi przyprawami
Składniki:
- dynia (ok. 2 kg)
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5)
- 10 goździków
- 2-3 gwiazdki anyżu
- łyżeczka cynamonu
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
Sposób wykonania:
- Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
- Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.