Gołąbki - przepis z nietypowym dodatkiem. Tak właśnie robi się je na Wszystkich Świętych pod Radomiem

Gołąbki to potrawa, która w mojej rodzinie jest serwowana zawsze w okresie Wszystkich Świętych. Przepis na najlepsze gołąbki znam więc doskonale, ale niektórych może zdziwić pewien dodatek. Chodzi o grzyby, ale nie byle jakie - u nas pod Radomiem na jesieni królują opieńki. Dodatek już kilkudziesięciu gramów podkręci smak gołąbków tak, że odlecisz.
Zobacz wideo

Gołąbki kojarzą mi się z jesienią i uroczystością Wszystkich Świętych. W tym czasie do mojego domu rodzinnego zjeżdżają się wszyscy nasi bliscy i żeby ich tradycyjnie ugościć, na stole muszą pojawiać się gołąbki z opieńkami. Jak je przygotować? Sposób jest banalnie prosty i z chęcią podpowiem, jak robi się to na wsi pod Radomiem. 

Gołąbki - przepis

Składniki:

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 300 g ryżu gruboziarnistego
  • 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie robi się w proporcji 2/3 chudego mięsa, 1/3 tłustego)
  • 200 g opieniek (jeśli nie masz opieniek, sprawdzą się także gąski, podgrzybki lub borowiki, najważniejsze, żeby były świeże)
  • 2 niewielkie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • skrawki słoniny do wyłożenia garnka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • bulion lub woda
  • smalec

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od sparzenia kapusty. Ostrożnie wytnij głąb i włóż kapustę do dużego garnka z wrzątkiem. Wcześniej możesz lekko wodę osolić, dodać łyżeczkę smalcu i 2-3 listki laurowe (tak zawsze robiła moja babcia). Parz kapustę do momentu, aż liście zaczną odchodzić. 
  2. Ostrożnie oddziel liście kapusty i przeprowadź sekelcję - pełne i nieporwane liście odłóż do ostygnięcia, a takie, w które nie da się zawinąć farszu - odłóż na bok - jeszcze się przydadzą.
  3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i przełóż do miski.
  4. Grzyby oczyść i drobno posiekaj. Podobnie posiekaj cebulę. Następnie na patelnie rozgrzej odrobinę smalcu i dodaj cebulę Kiedy zacznie się szklić, dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią. Następnie dodaj je do miski z ryżem.
  5. Mięso mielone dołóż do miski i wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na każdy z liści kapusty połóż porcję farszu i zawijaj tak jak krokiety - najpierw boki do środka, następnie ściśle od dołu do góry.
  7. Dno dużego garnka wyłóż skrawkami słoniny i przykryj kilkoma liśćmi, które odpadły podczas selekcji. Następnie układaj gołąbki złączeniem do dołu jeden obok drugiego, a potem piętrowo. Każde "piętro" dopraw solą, pieprzem listkiem laurowym i kilkoma kulkami ziela angielskiego. 
  8. Wierzch przykryj pozostałymi liśćmi kapusty i zalej całość wodą lub bulionem. Wstaw na niewielki ognień i gotuj przez ok. godzinę, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, by wywar równomiernie się rozprowadził. 

Z powstałego wywaru możesz ugotować sos - pomidorowy lub grzybowy jednak w moim domu wywar po gołąbkach jedynie zaprawia się kwaśną śmietaną i odrobiną mąki, chociaż moim zdaniem najlepiej smakują odsmażone na patelni. Polecam ten przepis - jest naprawdę przepyszny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.