Przekąski na Halloween. Wypróbuj szybkie przepisy na dania rodem z horroru

Coraz więcej osób organizuje imprezy z okazji Halloween. Spotkania w klimacie horroru mają specjalną oprawę, a przekąski są jej ważną częścią. Przedstawiamy dwa przepisy na dwa dania, które z pewnością zrobią piorunujące wrażenie.

Przygotowując przyjęcie z okazji Halloween, warto zadbać o odpowiedni klimat tego wydarzenia. Upiorny makijaż, strój, czy dekoracje to nie wszystko, "straszne" przekąski zwieńczą dzieło i z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom.

Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Palce czarownicy wyglądają jak prawdziwe

Jednym z halloweenowych pewniaków są ciastka o sympatycznej nazwie: palce czarownicy. Kruche ciasto wieńczy migdał, który imituje ludzki paznokieć. Choć wypiek wygląda niezwykle realistycznie, jest niezwykle smaczny i szybki w przygotowaniu.

Składniki: 

  • kostka masła,
  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • dwa małe jajka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szklanka obranych migdałów.

Przygotowanie:

Zimne masło posiekaj. Dodaj do niego przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier oraz szczyptę soli. Połącz składniki i dodaj do masy jajka.

Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i podziel na niewielkie kawałki. Każdemu nadaj formę ludzkiego palca (podczas tej czynności warto mieć na uwadze, że ciastka nieco wyrosną w piekarniku). Na końcu każdego "palca" ułóż migdał. Aby wzmocnić efekt, można posmarować palce czerwonym dżemem. Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza. 

Wytrawne mumie z ciasta francuskiego

Szybkim i smacznym sposobem na wykorzystanie ciasta francuskiego, jest wykonanie parówkowych mumii. W dwadzieścia minut przygotujesz danie, które zasmakuje niemal każdemu.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie ulubionych parówek,
  • jajko,
  • łyżeczka białego serka,
  • ziarna pieprzu.

Przygotowanie:

Arkusz ciasta francuskiego kroimy w paski. Każdą parówkę owijamy dookoła paskiem ciasta. Warto zostawić przestrzeń na "twarz" mumii. W tym miejscu robimy "oczy" z białego serka i pieprzu.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią przekąski i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.

Parówki w cieście francuskim najlepiej serwować na ciepło. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.