Metody smażenia. Ten sposób wybierają restauracje, ale nie zawsze sprawdza się w domowym zaciszu

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. W gastronomii stosuje się różne techniki, które mają wpływ zarówno wartości odżywcze, jak i na smak, czy wygląd potraw. Jak smażyć, by uniknąć przykrej wpadki w kuchni?

Smażenie to jedna z najchętniej wybieranych metod przyrządzania żywności. Nic dziwnego, tłuszcz podbija smak i aromat dań, a wysoka temperatura skraca czas przygotowywania potraw. Jest jednak wielu przeciwników tego sposobu, którzy uważają, że smażenie nie sprzyja zachowaniu zdrowia. 

Zobacz wideo Trójkąty ze smażonej polenty

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak smażyć potrawy? Sposobów jest kilka

Smażyć możemy na różne sposoby. Można zanurzać potrawy w głębokim tłuszczu, lub używać jego minimalnej ilości. Różnić może się także czas przygotowywania potraw: niektóre wymagają jedynie krótkiego podsmażenia, inne powinny smażyć się przez dłuższą chwilę, a także temperatura, jakiej używamy do obróbki składników. 

Jeśli preferujesz szybkie przygotowywanie potraw, wybierz metodę saute, czyli krótką obróbkę składników w wysokiej temperaturze. Wbrew pozorom nie jest niezdrowa, ponieważ do smażenia wykorzystuje się niewielką ilość tłuszczu.

Z kolei stir fry to technika wykorzystywana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. To tak zwane smażenie w ruchu, które wymaga nieustannego mieszania składników. Przed obróbką składniki powinny być drobno pokrojone i wrzucone na głęboki rozgrzany tłuszcz. 

Ta metoda jest chętnie używana w restauracjach i barach, ale nie zawsze sprawdzi się w domowej kuchni. Do tego sposobu najlepiej użyć bowiem głębokiej patelni lub tradycyjnego woka, który raczej rzadko gości w naszych domach.

Można też smażyć... bez tłuszczu

"Beztłuszczowe" smażenie potraw również ma swoje zalety. Choć "beztłuszczowe" to określenie nieco na wyrost, bo do tego sposobu przyrządzania dań stosuje się niewielkie ilości tego składnika. Ten sposób smażenia wymaga jednak dobrej patelni, która sprawi, że potrawy nie będą przywierać. Świetnie sprawdzą się naczynia z powłoką ceramiczną, teflonową, czy granitową. 

Ten sposób obróbki najlepiej wykorzystywać do mięs i ryb. Usmażone w ten sposób będą bardziej soczyste.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.