Mielone z sekretnym składnikiem - wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Będą delikatniejsze niż kiedykolwiek

Kotlety mielone to klasyk polskich stołów i jedno z najchętniej przygotowywanych posiłków z okazji różnych uroczystości. Przepis możemy modyfikować na różne sposoby i dziś mamy dla ciebie coś ekstra - mielone z sekretnym składnikiem, dzięki któremu wyjdą jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze. Chodzi oczywiście o pieczarki.
Zobacz wideo

Kiedy szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny, pewnie często przechodzą ci przez myśl mielone. Jednak kiedy zwykłe kotlety z mielonego mięsa nieco ci się już przejadły, warto zrobić je na nowo, z sekretnym składnikiem. Kotlety mielone z pieczarkami to nie tylko zupełnie nowy smak, ale także sposób na to, by masa mięsna była delikatna i soczysta. Przepis je bardzo prosty - nie trać więc czasu i już naszykuj tarkę i patelnię. 

Kotlety mielone na nowo - przepis 

Składniki:

  • ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej użyć wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • bułka tarta 
  • opcjonalnie: łyżka majonezu lub musztardy
  • olej i masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż starte pieczarki.
  2. Duś pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie lekko je osól i duś jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę, by nieco przestygły.
  3. Przygotuj miskę i włóż do niej mielone mięso. Dodaj odciśniętą kajzerkę i dołóż pieczarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wbij jajko, dopraw przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj masę mięsną w owalny kształt kotletów, następnie lekko je spłaszcz i dokładnie obtocz w bułce tartej.
  5. Patelnię porządnie rozgrzej i kładź na niej kotlety. Smaż je na średniej mocy palnika, by idealnie doszły w środku. Tak przygotowane kotlety mielone podawaj w ulubiony sposób - z tłuczonymi ziemniakami i zasmażonymi buraczkami smakują moim zadaniem najlepiej. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.