Ciasto 3 bit, czyli słodkie szaleństwo w kilku warstwach. Dobrze wykonaj trzeci krok, a będzie rozpływać się w ustach

Ciasto 3 bit o to deser, który sprawdzi się na każdą okazję taką jak czy święta, imieniny, czy po prostu jesienna chandra. Przepis nie jest skomplikowany, warto jednak nie spieszyć się i podejść do niego z czułością. Najważniejszy jest krem budyniowy, jak uda ci się go zrobić, reszta pójdzie jak z płatka.
Zobacz wideo

Ciasto 3 bit jest przepyszne i regularnie gości na moim stole przy okazji różnych uroczystości. Przepis nie należy do tych trudnych, jednak przygotowania tego deseru wymaga odrobiny czasu. Jak zrobić ciasto 3 bit?

Składniki:

  • 500 g gotowej masy kajmakowej
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania fixu śmietanowego
  • ciemna czekolada
  • herbatniki (ok. 500 g)

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Do rondelka wlej szklankę (250 ml) mleka, dodaj cukier oraz proszki budyniowe. Dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko i porządnie je zagotuj. Następnie cienką strużką wlewaj budyń i cały czas mieszaj, by masa zgęstniała, ale nie pojawiły się grudki. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Kiedy budyń się studzi, przygotuj pierwszą warstwę ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego. Następnie wyłóż na ciasteczka kajmak i ułóż na nim pozostałą część herbatników.
  3. Teraz czas na najważniejszy krok, czyli krem budyniowy. Masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując. Krem musi być gęsty i gładki. Następnie wyłóż go na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciasteczek. 
  4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z fixem i cukrem waniliowym. Przełóż na warstwę herbatników i wyrównaj. 
  5. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozsyp na wierzchu ciasta. Blachę z ciastem włóż do lodówki, by stężało. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.