Kiszone buraki babci Ani podbiją serca każdego. Tego przepisu na pewno nie znałeś

Każdy dom ma swoje tradycyjne przepisy, którymi nie dzieli się z nikim. Dopiero po wielu próbach można dostać się do receptur trzymanych pod kluczem. Jednym z nich jest przepis babci Ani na kiszone buraczki. Spróbujesz ich raz i więcej nie zjesz innych.

Buraki to samo zdrowie, a dodatkowo zbliżamy się do czasu, kiedy te warzywa wracają do łask. Produktem przewodnim zaraz za rybą na świątecznych stołach jest oczywiście burak. Barszcz czerwony to nie jedyna możliwość, którą można ugotować z tych warzyw w okresie zimowym. Dlatego warto wzbogacić kolację wigilijną lub imprezę sylwestrową właśnie kiszonymi buraczkami. Są one odpowiednio kwaśne i dopełnią smak każdej podawanej przystawki, sałatki lub mięsa.

Przepis na kiszone buraczki

Składniki

  • 2 kg kiszonych buraków,
  • 1,5 l wody,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 stołowe łyżki soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • łyżka ziaren kolendry,
  • ocet.

Sposób przygotowania

  1. Buraczki dokładnie umyj, a następnie delikatnie obierz ze skórki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w większe kawałki lub w grubsze plastry. Krojenie uzależnione jest od twoich upodobań.
  2. W większym garnku zagotuj wodę, a także ją posól. Jest ona potrzebna do zalania buraków znajdujących się w słoikach.
  3. Upewnij się, że przygotowane przez ciebie słoiki są umyte, wyparzone i osuszone. Do czystych naczyń ułóż buraki i pokrojony w paski czosnek. Do każdego słoika wrzuć także ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe.
  4. Każdy słoik napełnij wodą i dodaj do każdego po dwie łyżki octu. Zalej buraki tak, aby zakrywały całą jego część.
  5. Tak przygotowane słoiki szczelnie zamknij i umieść w chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub spiżarnia. Czas przechowywania ich w takich warunkach powinien trwać około 2 tygodnie.
  6. W tym okresie staraj się zaglądać do swoich buraków. Jeśli zauważysz pianę na górnej części oznacza to, że zaczął się proces fermentacji.
  7. Po 2 tygodniach możesz otworzyć naczynia, zebrać biały nalot i podawać do przygotowanych potraw.
Więcej o: