Przepis na naleśniki w zupełnie nowej odsłonie. Zrezygnuj z mąki pszennej - inna sprawi, że będą delikatniejsze

Naleśniki chyba nigdy nam się nie znudzą, ale żeby nie popaść w monotonię, warto raz na jakiś czas nieco urozmaicić przepis. Dziś mamy dla was coś super - naleśniki bez mąki pszennej, za to z użyciem kokosowej. Będą jeszcze delikatniejsze i bardziej aksamitne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki z mąki kokosowej to smaczna odmiana od znanego przepisu. Naleśniki wychodzą delikatne i aksamitne, ale warto wiedzieć, jak się z nimi obejść - chodzi oczywiście o chwilowe odstawienie ciasta, żeby "odpoczęło". Oto przepis na naleśniki, który na stałe zagości w twoim menu. 

ciasto czekoladowePrzepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo proste wykonanie

Naleśniki z mąki kokosowej - przepis w zupełnie nowej odsłonie

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 80 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3 średnie jajka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropelek esencji waniliowej

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsyp mąkę kokosową, mąkę ziemniaczaną, dodaj cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Dodaj wodę, mleko oraz jajka i zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie odłóż je na ok. 10 minut, by odpoczęło.
  3. Przegotuj patelnię i lekko ją natłuść. Kiedy się porządnie rozgrzeje, nakładaj chochelką porcje ciasta na naleśniki i rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż naleśniki na umiarkowanym ogniu, aż będą złote i apetyczne. 

Zupa krem z burakaZupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś

Więcej o: