Przepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo proste w wykonaniu. Słodkie, kakaowe i zrobisz w mgnieniu oka

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe to doskonałe rozwiązanie na wyśmienity deser. Słodkie, kakaowe o kawowym aromacie sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można serwować je jako poobiedni deser albo jako smaczny dodatek do kawy.

Ciasto czekoladowe to bardzo uniwersalny pomysł na deser. Jest bardzo słodkie i świetnie smakuje z kawą. Podajemy bardzo prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli przygotować doskonałe ciasto - do jego wykonania będą potrzebne kakao, gorzka czekolada, cukier, mleko, olej i jajka. Do masy można dodać kawy rozpuszczalnej, która doda wypiekowi przyjemnego aromatu. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo łatwe w wykonaniu

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki kakao,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wrzątku,
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady.

Ciasto czekoladowe przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy połączyć składniki i wstawić blachę do piekarnika

Przygotowanie:

  1. Połącz składniki w misce. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem. Miksując dalej dodawaj stopniowo mleko i mąkę z kakao.
  3. Na koniec dodaj olej i wrzątek wymieszany z dwiema łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.
  4. Zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Przygotuj formę do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  6. Piecz przez około czterdzieści minut w 180 st. C w trybie góra-dół.
  7. Kiedy ciasto będzie się studziło, przygotuj polewę.
  8. Podgrzej w garnku śmietankę kremówkę. Jak tylko się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Dodaj kawałki gorzkiej czekolady. Mieszaj całość dopóki czekolada się dokładnie nie rozpuści.
  9. Gdy polewa lekko zgęstnieje, a ciasto się ostudzi, można posmarować nią ciasto łącznie z bokami.

Smacznego!

Uwaga. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po jego upieczeniu, kiedy dobrze przegryzie się z polewą.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.