Przepis na szybkie ciasto czekoladowe to doskonałe rozwiązanie na wyśmienity deser. Słodkie, kakaowe o kawowym aromacie sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można serwować je jako poobiedni deser albo jako smaczny dodatek do kawy.
Africa Studio / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto czekoladowe to bardzo uniwersalny pomysł na deser. Jest bardzo słodkie i świetnie smakuje z kawą. Podajemy bardzo prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli przygotować doskonałe ciasto - do jego wykonania będą potrzebne kakao, gorzka czekolada, cukier, mleko, olej i jajka. Do masy można dodać kawy rozpuszczalnej, która doda wypiekowi przyjemnego aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo łatwe w wykonaniu
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
szklanka cukru,
pół szklanki kakao,
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki oleju,
dwa jajka,
pół szklanki mleka,
pół szklanki wrzątku,
dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szklanka śmietanki kremówki,
dwie tabliczki gorzkiej czekolady.
Ciasto czekoladowe przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy połączyć składniki i wstawić blachę do piekarnika
Przygotowanie:
Połącz składniki w misce. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksuj z cukrem. Miksując dalej dodawaj stopniowo mleko i mąkę z kakao.
Na koniec dodaj olej i wrzątek wymieszany z dwiema łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.
Zmiksuj całość na gładką masę.
Przygotuj formę do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz przez około czterdzieści minut w 180 st. C w trybie góra-dół.
Kiedy ciasto będzie się studziło, przygotuj polewę.
Podgrzej w garnku śmietankę kremówkę. Jak tylko się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Dodaj kawałki gorzkiej czekolady. Mieszaj całość dopóki czekolada się dokładnie nie rozpuści.
Gdy polewa lekko zgęstnieje, a ciasto się ostudzi, można posmarować nią ciasto łącznie z bokami.
Smacznego!
Uwaga. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po jego upieczeniu, kiedy dobrze przegryzie się z polewą.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl