Ciasto czekoladowe to bardzo uniwersalny pomysł na deser. Jest bardzo słodkie i świetnie smakuje z kawą. Podajemy bardzo prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli przygotować doskonałe ciasto - do jego wykonania będą potrzebne kakao, gorzka czekolada, cukier, mleko, olej i jajka. Do masy można dodać kawy rozpuszczalnej, która doda wypiekowi przyjemnego aromatu.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe - bardzo łatwe w wykonaniu
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- pół szklanki kakao,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju,
- dwa jajka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wrzątku,
- dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szklanka śmietanki kremówki,
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady.
Ciasto czekoladowe przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy połączyć składniki i wstawić blachę do piekarnika
Przygotowanie:
- Połącz składniki w misce. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem. Miksując dalej dodawaj stopniowo mleko i mąkę z kakao.
- Na koniec dodaj olej i wrzątek wymieszany z dwiema łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.
- Zmiksuj całość na gładką masę.
- Przygotuj formę do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Piecz przez około czterdzieści minut w 180 st. C w trybie góra-dół.
- Kiedy ciasto będzie się studziło, przygotuj polewę.
- Podgrzej w garnku śmietankę kremówkę. Jak tylko się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Dodaj kawałki gorzkiej czekolady. Mieszaj całość dopóki czekolada się dokładnie nie rozpuści.
- Gdy polewa lekko zgęstnieje, a ciasto się ostudzi, można posmarować nią ciasto łącznie z bokami.
Smacznego!
Uwaga. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po jego upieczeniu, kiedy dobrze przegryzie się z polewą.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl