Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisy Nigelli Lawson od lat podbijają serca miłośników gotowania. Trzeba przyznać, że Brytyjka ma wiele wspaniałych pomysłów, receptury zwykle nie są skomplikowane, a efekt końcowy zawsze jest pięknie zaprezentowany. Jeżeli szukacie świątecznych inspiracji, np. na mięso na święta, warto sięgnąć po przepis z repertuaru Nigelli. Proponujemy wam szynkę w glazurze z piwa imbirowego. Gwiazda przyznaje, że choć z mięsa należy zdjąć skórę, aby móc je pokryć glazurą, to jej wykonanie jest bardzo proste. Sami się przekonajcie. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson.
Składniki:
*Nigella wyjaśnia, że konfiturę imbirową można zastąpić marmoladą pomarańczową i dodać łyżeczkę zmielonego imbiru lub odrobinę świeżego, ale po wcześniejszym podgrzaniu.
Sposób przygotowania:
Szynkę umieszczamy w dużym garnku, który stawiamy na gazie/płycie. Polewamy ją piwem oraz dolewamy wody, tak aby prawie całe mięso było pokryte płynem. Zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, gotujemy na wolnym ogniu przez około trzy i pół godziny. Gdy już gotowanie będzie zbliżało się ku końcowi, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Robimy glazurę. W naczyniu umieszczamy konfiturę imbirową lub marmoladę pomarańczową i dodajemy do niej musztardę. Następnie wsypujemy cukier oraz mielone goździki i mieszamy składniki.
Po upływie trzech i pół godziny sprawdzamy, czy mięso na święta się ugotowało. Nigella Lawson podpowiada, by wbić w szynkę specjalny termometr kuchenny, który powinien wskazywać 71 stopni C. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożonych folią do pieczenia.
Ostrożnie odcinamy skórkę i nakładamy na mięso glazurę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.