Mięso na święta. Szynka w piwie Nigelli Lawson to tylko sześć składników

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postne potrawy. Wiele osób na 25 i 26 grudnia przygotowuje też różnego rodzaju mięsa, szynki i pieczenie. Jeżeli zastanawiasz się, jakie zrobić mięso na święta, mamy idealną propozycję. Twoim gościom z pewnością zasmakuje szynka w piwie z przepisu Nigelli Lawson.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisy Nigelli Lawson od lat podbijają serca miłośników gotowania. Trzeba przyznać, że Brytyjka ma wiele wspaniałych pomysłów, receptury zwykle nie są skomplikowane, a efekt końcowy zawsze jest pięknie zaprezentowany. Jeżeli szukacie świątecznych inspiracji, np. na mięso na święta, warto sięgnąć po przepis z repertuaru Nigelli. Proponujemy wam szynkę w glazurze z piwa imbirowego. Gwiazda przyznaje, że choć z mięsa należy zdjąć skórę, aby móc je pokryć glazurą, to jej wykonanie jest bardzo proste. Sami się przekonajcie. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson.

Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso i chrupiąca skórka

Mięso na święta - szynka w piwie Nigelli Lawson

Składniki:

  • 5,5 kg szynka bez kości
  • 6 litrów wytrawnego piwa imbirowego
  • 350 g konfitury imbirowej lub marmolady pomarańczowej*
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 100 g brązowego cukru
  • pół łyżeczki zmielonych goździków

*Nigella wyjaśnia, że konfiturę imbirową można zastąpić marmoladą pomarańczową i dodać łyżeczkę zmielonego imbiru lub odrobinę świeżego, ale po wcześniejszym podgrzaniu.

Sposób przygotowania:

Szynkę umieszczamy w dużym garnku, który stawiamy na gazie/płycie. Polewamy ją piwem oraz dolewamy wody, tak aby prawie całe mięso było pokryte płynem. Zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, gotujemy na wolnym ogniu przez około trzy i pół godziny. Gdy już gotowanie będzie zbliżało się ku końcowi, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. 

Robimy glazurę. W naczyniu umieszczamy konfiturę imbirową lub marmoladę pomarańczową i dodajemy do niej musztardę. Następnie wsypujemy cukier oraz mielone goździki i mieszamy składniki.

 

Po upływie trzech i pół godziny sprawdzamy, czy mięso na święta się ugotowało. Nigella Lawson podpowiada, by wbić w szynkę specjalny termometr kuchenny, który powinien wskazywać 71 stopni C. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wyłożonych folią do pieczenia.

Ostrożnie odcinamy skórkę i nakładamy na mięso glazurę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA