Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli Lawson prezentuje się tak, że od razu mamy ochotę zjeść całe. Prawdopodobnie nie dalibyśmy rady, ale wydaje nam się, że nawet osoby, które nie przepadają za deserami, nie byłyby w stanie oprzeć się temu wypiekowi. Jak go zrobić? Poniżej znajdziecie przepis, który pochodzi z oficjalnej strony brytyjskiej dziennikarki i autorki książek kucharskich.
Składniki:
Na polewę:
Sposób przygotowania:
Kakao i brązowy cukier mieszamy w misce i dolewamy wrzątek. Mieszamy dokładnie. W drugim naczyniu ucieramy masło z drobnym cukrem na jasną i puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masła utartego z cukrem dodajemy ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając. Następnie wbijamy pierwsze jajko, wsypujemy łyżkę mąki z proszkiem i sodą, i dodajemy drugie jajko. Mieszamy i wsypujemy resztę mąki. Łączymy składniki i dodajemy masę kakaową, po czym znów mieszamy.
Przygotowujemy dwie okrągłe formy do pieczenia. Ich ścianki smarujemy masłem i wykładamy blaszki papierem do pieczenia. Przelewamy do nich ciasto i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (z termoobiegiem) przez pół godziny.
W tym czasie robimy polewę. W rondelku umieszczamy wodę, brązowy cukier, masło pokrojone w kostkę i podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dorzucamy posiekaną czekoladę. Czekamy, aż się rozpuści i ubijamy na błyszczący krem. Odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formach przez około 5-10 minut, by ostygło, a następnie wyjmujemy z blaszek. Gdy ciasto będzie już wystudzone, przekładamy je na talerz lub paterę i smarujemy ok. 1/3 polewy (również wystudzonej). Następnie kładziemy drugi blat ciasta i wykorzystujemy resztę kremu, pamiętając, by posmarować zarówno boki, jak i wierzch. Diabelskie ciasto czekoladowe jest gotowe! Trochę trzeba się napracować, ale efekt wszystko wynagrodzi.