Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli, które smakuje niebiańsko. Potrzebujesz dobrego kakao i konkretnego cukru

"Zapomnijcie o jego nazwie, to ciasto jest niebiańskie" - pisze Nigella Lawson w opisie swojej receptury. Trudno, żeby było inaczej. Cudownie czekoladowe, z odrobiną wanilii. Z pewnością rozpływa się w ustach. Jak zrobić diabelskie ciasto Nigelli? Podajemy przepis.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli Lawson prezentuje się tak, że od razu mamy ochotę zjeść całe. Prawdopodobnie nie dalibyśmy rady, ale wydaje nam się, że nawet osoby, które nie przepadają za deserami, nie byłyby w stanie oprzeć się temu wypiekowi. Jak go zrobić? Poniżej znajdziecie przepis, który pochodzi z oficjalnej strony brytyjskiej dziennikarki i autorki książek kucharskich.

 

Przepis na ciasto czekoladowe Nigelli Lawson - diabelskie z nazwy, niebiańskie w smaku

Składniki:

  • 50 g dobrej jakości kakao
  • 100 g brązowego cukru muscovado
  • 250 ml wrzątku
  • 125 g masła + trochę do posmarowania
  • 150 g drobnego cukru 
  • 225 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

Na polewę:

  • 125 ml wody
  • 30 g brązowego cukru muscovado
  • 175 g masła
  • 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Sposób przygotowania:

Kakao i brązowy cukier mieszamy w misce i dolewamy wrzątek. Mieszamy dokładnie. W drugim naczyniu ucieramy masło z drobnym cukrem na jasną i puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do masła utartego z cukrem dodajemy ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając. Następnie wbijamy pierwsze jajko, wsypujemy łyżkę mąki z proszkiem i sodą, i dodajemy drugie jajko. Mieszamy i wsypujemy resztę mąki. Łączymy składniki i dodajemy masę kakaową, po czym znów mieszamy.

Przygotowujemy dwie okrągłe formy do pieczenia. Ich ścianki smarujemy masłem i wykładamy blaszki papierem do pieczenia. Przelewamy do nich ciasto i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza (z termoobiegiem) przez pół godziny.

W tym czasie robimy polewę. W rondelku umieszczamy wodę, brązowy cukier, masło pokrojone w kostkę i podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dorzucamy posiekaną czekoladę. Czekamy, aż się rozpuści i ubijamy na błyszczący krem. Odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formach przez około 5-10 minut, by ostygło, a następnie wyjmujemy z blaszek. Gdy ciasto będzie już wystudzone, przekładamy je na talerz lub paterę i smarujemy ok. 1/3 polewy (również wystudzonej). Następnie kładziemy drugi blat ciasta i wykorzystujemy resztę kremu, pamiętając, by posmarować zarówno boki, jak i wierzch. Diabelskie ciasto czekoladowe jest gotowe! Trochę trzeba się napracować, ale efekt wszystko wynagrodzi.

Więcej o: