-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa minestrone - bomba witaminowa na zimowe dni. Przepis zawsze wychodzi troszkę inaczej, ale ważny jest sos
Zupa minestrone - bomba witaminowa na zimowe dni. Przepis zawsze wychodzi troszkę inaczej, ale ważny jest sos
Zupa minestrone to coś więcej niż włoska jarzynówka. Przepis jest banalny i tak samo jak z sałatką jarzynową - zawsze wychodzi troszeczkę inaczej, ale zawsze pysznie. O czym należy pamiętać przygotowując, pożywną zupę? O niczym - ten przepis to zabawa, ale watro mieć pod ręką sos Worcestershire lub starty parmezan.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa minestrone to nic innego niż zupa warzywna, do której tak naprawdę można włożyć wszystko - ziemniaki, kapustę, pomidory czy oliwki. Jednak jej finalny smak zależy od wywaru, na którym jest robiona. Może to być tradycyjny rosół, bulion z kości lub wywar z ryb - ten przepis sprawdzi się wyjątkowo dobrze przed świętami. Oczywiście nie mniej ważne są przyprawy - oprósz soli i ziół przyda się odrobina sosu Worcestershire, a jeśli nie lubisz jego smaku - zamień go na jasny sos sojowy lub zastąp sos startym serem. Wybór należy do ciebie.
Zupa minestrine - bomba witaminowa na zimowe dni
Składniki:
- minimum 2 litry dowolnego bulionu
- 2 niewielkie marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 większa cebula
- 1 mała cukinia
- pół małej włoskiej kapusty
- 2 pomidory (lub pół puszki krojonych pomidorów)
- 2-3 ząbki czosnku
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, suszone oregano
- oliwa, łyżka masła
- łyżka sosu Worcestershire, jasnego sosu sojowego, łyżeczka octu z białego wina lub starty parmezan
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim oliwę tak, by cienką warstwą pokrywała całe dno. Kiedy oliwa się rozgrzewa, drobno posiekaj cebulę i czosnek, paprykę pokrój w paski, a marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż warzywa, aż się lekko zarumienią. W tym momencie podsmaż także posiekaną papryczkę, jeśli jej używasz.
- Cukinię pokrój w kostkę, podobnie ziemniaki, a kapustę poszatkuj. Dołóż warzywa do garnka, dodaj odrobinę masła i podsmażaj 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie zalej całość bulionem i zmniejsz moc palnika.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój i dodaj do zupy. Jeśli używasz gotowych pomidorów z puszki, pomiń krok z parzeniem. Dodaj także fasolkę szparagową i na wolnym ogniu gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami i sosem. Nie zapomnij dodać posiekanej natki. Zupę minestrone podawaj z grzankami lub drobnym makaronem - jak wolisz.