-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić jajko sadzone z perfekcyjnym żółtkiem? Pomoże w tym trik z pokrywką
Jak zrobić jajko sadzone z perfekcyjnym żółtkiem? Pomoże w tym trik z pokrywką
Jajko sadzone to niezawodny sposób na śniadanie i szybki obiad. Wykonanie teoretycznie jest proste - wystarczy wbić jajko na patelnię i poczekać, aż białko się zetnie. Jednak czasami białko robi się brązowe, żółtko się rozlewa, lub przeciwnie - ścina na twardo. Jak temu zaradzić? Odwracanie jajka nie jest najlepszym pomysłem.
Więcej sprawdzonych metod kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pI
Idealne jajko sadzone to wcale nie mit czy legenda - da się je zrobić i to w bardzo łatwy sposób. Dziś zdradzimy ci kilka patentów, dzięki którym osiągniesz perfekcję. Na początek apelujemy: zapomnij o przekręcaniu jajka na drugą stronę podczas smażenia. Chyba że lubisz nieestetycznie rozlane żółtko.
Jak zrobić idealne jajko sadzone? Garść wskazówek
- Pierwszą rzeczą, o jaką należy zadbać, to temperatura jajka. Jeśli będzie zbyt zimne, białko szybciej się przypali. Ok. 20 minut przed smażeniem warto wyjąć jajko z lodówki.
- Olej. Musi być porządnie rozgrzany, ale nie powinno być go zbyt dużo. Wówczas na białku pojawią się charakterystyczne, nieestetyczne pęcherze.
- Kiedy wbijasz jajko na patelnię, rób to z możliwie niskiej wysokości. Wówczas białko nie rozleje się po całej patelni, a ty zachowasz ładny kształt jajka.
- Podczas smażenia nie przekręcaj jajka na drugą stronę. Jeśli chcesz, żeby białko ścięło się także z wierzchu, podczas smażenia przykryj patelnię pokrywką. Temperatura sprawi, że wierch szybciej się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.