Niektórzy nie przepadają za tym dodatkiem. Lara Gessler chętnie go dodaje. To jej przepis na udany sernik

Sernik musi pojawić się na świątecznym stole. To zaraz za makowcem najpopularniejszy wypiek zbliżających się świąt. Lara Gessler zdradziła swój przepis na to ciasto. Dodaje do niego składnik, za którym mało kto przepada.

Lara Gessler to córka restauratorki Magdy Gessler i jej drugiego męża Piotra Gesslera. Pomimo studiowania socjologii swoją ścieżkę życiową ukierunkowała na gastronomię. Ukończyła szkołę cukierniczą w Londynie, a swoje umiejętności szlifowała w renomowanej restauracji posiadającej trzy gwiazdki Michelin, a także w szkole gastronomicznej w Nowym Jorku.

Jest również współwłaścicielką restauracji oraz cukierni Słodki Słony. Ma na swoim koncie dwie książki "Słodki zielnik" oraz "Orzechy i pestki". W 2020 roku utworzyła Pracownię Kulinarną, w której mogą odbywać się wydarzenia kulinarne.

Zbliżające się święta popychają osobowości związane z gastronomią do tego, aby dzielić się swoimi autorskimi przepisami, które goszczą na wigilijnym stole. Jakiś czas temu Lara Gessler również zdradziła przepis na domowy sernik. Jest słodki i puszysty, a w środku można znaleźć składnik, za którym niewiele osób przepada. Są nimi oczywiście rodzynki.

Przepis na sernik Lary Gessler

Składniki na spód

  • 200 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogi kanapkowo-sernikowego,
  • 8 żółtek,
  • 5 zimnych białek,
  • 16 łyżek cukru pudru,
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 30 g rodzynek,
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania

  1. Nożem posiekaj zimne masło na mniejsze kawałki. Na deskę przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj sól. Następnie na suchych składnikach umieść masło i ponownie je posiekaj. Na koniec dodaj przesiany przez sitko cukier puder, wszystko wymieszaj i znów posiekaj.
  2. Po wymieszaniu dodaj do ciasta żółtka i energicznymi ruchami dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Dno blachy wylep masą i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 12 minut do przypieczenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj masę sernikową. W misce umieść żółtka wraz z cukrem. Za pomocą miksera utrzyj je na bladą i puszystą masę. Po utarciu dodawaj stopniowo twaróg, cały czas miksując. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, skórkę z pomarańczy pokrój w drobną kostkę i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj je do reszty składników. Na koniec umieść w misce nasiona wanilii oraz rodzynki. Wymieszaj i odstaw.
  5. Białka ubij w miseczce na sztywno, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników.
  6. Boki blaszki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Następnie wlej masę serową i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i pozostaw ciasto do wypieczenia, przez kolejne 60 minut.
  7. Gotowy wypiek zostaw w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.
Więcej o: