Nie lubisz kompotu z suszu? Ta alternatywa ci się spodoba. Potrzebujesz tylko 6 składników

Jedni go uwielbiają, inni nawet nie nalewają do kubka. Ile ludzi tyle opinii o najpopularniejszym napoju świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jesteś w gronie tych, którzy wolą omijać go z daleka mamy alternatywę. Słodka, prosta i błyskawiczna.

Kompot z suszu to nic innego jak napój przygotowywany z suszonych owoców. Kiedyś podawany do zimowych obiadów, dziś jest częścią wigilijnej wieczerzy. W jego skład wchodzą głównie suszone lub wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki. Aby smak był jeszcze bardziej charakterystyczny dopełnia się go goździkami, miodem oraz cynamonem.

W okresie świątecznym pije się go litrami. Nie każdy jednak jest fanem tego napoju, dlatego proponujemy coś dla tych, którzy zdecydowanie wolą inne smaki. Aby każdy mógł popijać sałatkę jarzynową domowym kompotem, wykonajcie naszą propozycję. Jej skład jest krótki, ponieważ zawiera zaledwie 6 składników. Obok pomarańczy, cytryny i goździków stoi aromatyczny imbir, który rozgrzeje wszystkich. Pamiętaj jednak, aby dobrze wydobyć z niego sok, dzięki temu napar zdobędzie więcej charakteru. W naszym przepisie nie znajdziesz cynamonu, lecz jeśli jesteś fanem tego smaku śmiało go dodaj. Kompot możesz podać na dwa sposoby. Niektórzy wybiorą napój w wersji schłodzonej, jednak w zimowe wieczory proponujemy go delikatnie podgrzać.

Przepis na kompot cytrusowy

Składniki

  • 4 pomarańcze,
  • sok z 1 cytryny,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • miód,
  • 6 goździków,
  • 6 szklanek wody.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Sposób przygotowania

  1. Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach i przeciśnij go przez praskę.
  2. Sok powstały z imbiru wlej do garnka, wlej także sok z cytryny.
  3. Pomarańcze umyj i pokój w plastry, również umieść w garnku.
  4. Dodaj goździki, wlej wodę i zagotuj. Do przestudzonego napoju dodaj miód według uznania.
Więcej o: