Kompot z suszu to nic innego jak napój przygotowywany z suszonych owoców. Kiedyś podawany do zimowych obiadów, dziś jest częścią wigilijnej wieczerzy. W jego skład wchodzą głównie suszone lub wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki. Aby smak był jeszcze bardziej charakterystyczny dopełnia się go goździkami, miodem oraz cynamonem.
W okresie świątecznym pije się go litrami. Nie każdy jednak jest fanem tego napoju, dlatego proponujemy coś dla tych, którzy zdecydowanie wolą inne smaki. Aby każdy mógł popijać sałatkę jarzynową domowym kompotem, wykonajcie naszą propozycję. Jej skład jest krótki, ponieważ zawiera zaledwie 6 składników. Obok pomarańczy, cytryny i goździków stoi aromatyczny imbir, który rozgrzeje wszystkich. Pamiętaj jednak, aby dobrze wydobyć z niego sok, dzięki temu napar zdobędzie więcej charakteru. W naszym przepisie nie znajdziesz cynamonu, lecz jeśli jesteś fanem tego smaku śmiało go dodaj. Kompot możesz podać na dwa sposoby. Niektórzy wybiorą napój w wersji schłodzonej, jednak w zimowe wieczory proponujemy go delikatnie podgrzać.
Składniki
Sposób przygotowania