Zupa meksykańska, czyli idealny "podkład" pod imprezę. Będzie głęboka i aromatyczna, ale użyj odpowiedniego mięsa

Zupa meksykańska to jedna z tych propozycji, które świetnie sprawdzą się jako tzw. podkład pod imprezę. Jest gęsta i sycąca, dlatego, jeśli przed sylwestrową zabawą zjemy porcję takiego dania, nie musimy obawiać się o gorsze samopoczucie w trakcie lub następnego dnia. Przepis na zupę meksykańską jest prosty, ale warto wybrać odpowiednie mięso. No i oczywiście kolendra - bez niej nie będzie aż tak aromatyczna.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa meksykańska jest prosta, ale sycąca i bardzo smaczna. Oryginalnie przepis jest dość pikantny i może nieco przypominać chili con carne z bulionem, jednak jeśli wolisz nieco łagodniejsze smaki, zamień ostrą papryczkę na słodką. Kolejną rzeczą jest mięso. Najlepiej użyć zmielonej wołowiny, ale takiej, która będzie lekko przerośnięta - zupa meksykańska powinna być dość wyrazista i esencjonalna. Smaku dopełni świeża kolendra. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej aromat, możesz postawić na natkę pietruszki. Oto przepis na zupę, która zapewni idealny start sylwestrowej imprezy.

Zupa meksykańska - przepis idealny na imprezę

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego, lekko przerośniętego tłuszczem (najlepiej kupić cały kawałek i zmielić w domu)
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano, kmin rzymski
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
  • do posypania kolendra lub natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim kilka łyżek oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso, przyprawy i podsmażaj, aż mięso zmieni barwę na brązową. 
  2. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodaj kukurydzę i fasolę (wcześniej odcedź je z zalewy).
  3. Całość zalej bulionem i na wolnym ogniu gotuj jeszcze pół godziny. Przed końcem gotowania w razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem oraz posiekaną zieleniną.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.