Domowy paprykarz - przepis. Podpowiemy, jak zrobić najlepsze smarowidło i dlaczego makrela to średni wybór

Polacy uwielbiają paprykarz i puszki z rybną konserwą często lądują w naszych koszykach podczas zakupów. Wiadomo jednak, że to, co domowe, jest zdecydowanie smaczniejsze i dziś podpowiemy, jak samodzielnie zrobić paprykarz. Jaki jest sekret smaku rybnego smarowidła? Odpowiednia ryba to podstawa i makrela wcale nie jest najlepszym wyborem.

Więcej przepisów na dania z rybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Makrela jest chyba najpopularniejszą wędzoną rybą i można ją kupić na każdym rogu. Oczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do past kanapkowych lub solo na kolację, jednak jeśli mówimy o paprykarzu, lepiej wybrać inną rybę. Do przygotowania domowego paprykarzu polecam wybrać rybę mniej tłustą, o chudym, białym mięsie. Świetnie sprawdzi się morszczuk lub pstrąg, a także karmazyn. Oprócz walorów smakowych te ryby nie mają także tak wielu drobnych ości, co makrela, dlatego przygotowanie domowego paprykarzu będzie szybsze o wydłubywanie ości. 

Domowy paprykarz - przepis na smarowidło z rybą

Składniki:

  • 2 większe tuszki morszczuka wędzonego lub 2 małe pstrągi wędzone (ok. 600 g)
  • 200 g ryżu
  • 3 białe cebule
  • 1 większa marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Następnie odcedź go i przełóż do miski. 
  2. Dokładnie oddziel mięso ryby od ości i rozdrobnij. 
  3. Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę.
  4. Kiedy się podsmaży, dodaj marchewkę startą na tarce. Lekko osól i wlej odrobinę wody, by marchewka udusiła się do miękkości.
  5. Do podduszonych warzyw dodaj mięso z ryby, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy (4-5 łyżek) i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i już możesz delektować się domowym smarowidłem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.