Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Żeby była smaczniejsza, wypróbuj trik z cebulą

Zupa grzybowa zajmuje szczególne miejsce na liście ulubionych zup Polaków. Dziś mamy dla ciebie przepis, którym możesz delektować się cały rok, ponieważ suszone grzyby bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Jak sprawić, że zupa grzybowa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Z pomocą przyjdzie naturalny wzmacniacz smaku grzybów - cebula.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie każdy wie, że naturalnym sposobem na wzmocnienie i podkręcenie smaku suszonych grzybów jest moczenie ich w wodzie z cebulą. Ma to na celu zabicie charakterystycznej goryczki, która pojawia się czasem, gdy grzyby były suszone zbyt ciepłym powietrzem. Jeśli macie dziś w planach zupę grzybową z suszonych grzybów, ten trik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. 

Zupa grzybowa z suszonych grzybów -przepis

Składniki:

  • ok. 150 g suszonych grzybów
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 2-3 ziemniaki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana 18 proc

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed gotowaniem zupy, namocz grzyby. Skrusz je w dłoniach i wsyp do miski. Następnie zalej je zimną wodą tak, by swobodnie w niej pływały. Dodaj pokrojoną na pół cebulę oraz zgniecione ząbki czosnku i odstaw do lodówki na całą noc. 
  2. Następnego dnia grzyby przelej do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli za dużo wsiąknęły wody, odrobinę dolej. Dorzuć kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
  3. Do wywaru grzybowego dolej bulion, możesz dołożyć także marchewkę z bulionu. Dodaj także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
  4. Zupą dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec zapraw zahartowaną śmietaną. 
Więcej o: