Zupa grzybowa zajmuje szczególne miejsce na liście ulubionych zup Polaków. Dziś mamy dla ciebie przepis, którym możesz delektować się cały rok, ponieważ suszone grzyby bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Jak sprawić, że zupa grzybowa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Z pomocą przyjdzie naturalny wzmacniacz smaku grzybów - cebula.
Liliya Kandrashevich /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Nie każdy wie, że naturalnym sposobem na wzmocnienie i podkręcenie smaku suszonych grzybów jest moczenie ich w wodzie z cebulą. Ma to na celu zabicie charakterystycznej goryczki, która pojawia się czasem, gdy grzyby były suszone zbyt ciepłym powietrzem. Jeśli macie dziś w planach zupę grzybową z suszonych grzybów, ten trik sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów -przepis
Składniki:
ok. 150 g suszonych grzybów
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
2-3 ziemniaki
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
śmietana 18 proc
Sposób wykonania:
Dzień przed gotowaniem zupy, namocz grzyby. Skrusz je w dłoniach i wsyp do miski. Następnie zalej je zimną wodą tak, by swobodnie w niej pływały. Dodaj pokrojoną na pół cebulę oraz zgniecione ząbki czosnku i odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia grzyby przelej do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli za dużo wsiąknęły wody, odrobinę dolej. Dorzuć kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
Do wywaru grzybowego dolej bulion, możesz dołożyć także marchewkę z bulionu. Dodaj także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
Zupą dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec zapraw zahartowaną śmietaną.