Smakołyki, którymi chwalą się różne regiony Polski, mają swoją oryginalną i niezapomnianą recepturę. Tak jest także z tym przysmakiem. Pochodzi z Poznania, lecz jego smak obiegł cały kraj. Ewa Wachowicz pokazała, co zrobić, aby wyszedł najsmaczniej.
Fot. ewawachowicz.pl / Instagram @ewawachowicz
REKLAMA
REKLAMA
Szneki z glancem to regionalny przysmak, który pochodzi z Poznania. Tym, którzy o nim słyszą pierwszy raz, wyjaśniamy, że to nic innego jak ciasto drożdżowe uformowane w kształt ślimaka. Na jego wierzchu znajduje się glanc, czyli lukier lub pomada cukrowa. Oryginalna receptura nie uwzględnia dodatkowych składników. Jeśli jednak to połączenie to dla ciebie za mało, możesz dodać do całości owoce lub twaróg.
REKLAMA
Ewa Wachowicz w 345. odcinku programu "Ewa Gotuje" pokazała, jak zrobić ten wypiek w najprostszy sposób. Tak naprawdę nie ma w nim nic skomplikowanego, a smak jest wart każdej minuty czekania na wyrośnięcie ciasta. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Mąkę przesiej do miski, a na jej środku zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej 4 łyżki ciepłego mleka i wkrusz świeże drożdże. Całość zasyp cukrem i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie dodaj jajka, wlej roztopione masło i resztę mleka. Wszystko posól i wyrabiaj za pomocą dłoni na jednolitą masę. W razie potrzeby dosyp trochę mąki. Po wyrobieniu przełóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie zagnieć i podziel na mniejsze kawałki.
Z każdej części uformuj wałki, a następnie każdy z nich zawiń w "ślimaka".
Blachę wysmaruj masłem i układaj na niej, zachowując odstępy powstałe bułeczki. Blachę przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut.
Następnie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz je przez około 25-30 minut do zarumienienia.
W czasie gdy bułeczki się pieką przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, wlej sok z cytryny i łyżkę wody. Całość energicznie wymieszaj.
Gdy bułeczki się podpieką pozostaw je do ostygnięcia, a na koniec oblej lukrem.