Jak zrobić krewetki na walentynkową kolację? Weź makaron i białe wino - za ten smak twoja połówka padnie ci do stóp

Owoce morza to popularne afrodyzjaki, a krewetki bez wątpienia należą do tych najsmaczniejszych. Dziś podpowiemy, jak zrobić krewetki idealne na walentynkową kolację. Pobudzą zmysły i zapewnią niezwykłe doznania smakowe, wystarczy makaron spaghetti, kilka dodatków i konkretne wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne.

Więcej przepisów na owoce morza znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Spaghetti z krewetkami i białym winem to świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, ale również codzienny obiad, kiedy mamy lekki przesyt kotletów i pieczonych udek. Przepis jest banalny, a smak wina świetnie podkreśla delikatny smak krewetek. Jeśli pragniesz zaskoczyć w walentynki swoją ukochaną osobę, zaserwuj jej ten makaron - zachwytom nie będzie końca.

Jak zrobić krewetki? Przepis na spaghetti z krewetkami i białym winem

Składniki:

  • ok. 250 g mrożonych krewetek
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 5- suszonych pomidorów w oleju
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do gotowania, musisz rozmrozić krewetki. Usuń z nich pancerzyki oraz żyłkę widoczną na górze (to przewód pokarmowy). Następnie osusz krewetki ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru wilgoci. 
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy. Następnie odcedź go, ale zachowaj szklankę wody, w której się gotował. 
  3. Czosnek pokrój w cienkie plastry, suszone pomidory w kostkę.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dołóż pokrojone suszone pomidory i podsmażaj przez 2 minuty. 
  5. Na patelnię dołóż łyżkę masła i kiedy porządnie się rozgrzeje, dołóż krewetki. Smaż na dość możnym ogniu, aż zmienią kolor. Wówczas dołóż szpinak, lekko osól i dodaj pieprz.
  6. Na patelnię włóż makaron i całość zalej winem (użyj pół szklanki, jeśli uważasz, że jest za mało - dolej więcej). Zmniejsz moc palnika i duś, aż alkohol odparuje. 
  7. Jeśli makaron wchłonął cały płyn, dolej odrobinę wody, w której się gotował. Duś jeszcze chwilę i podawaj. Możesz udekorować płatkami chili lub startym parmezanem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.