-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić krewetki na walentynkową kolację? Weź makaron i białe wino - za ten smak twoja połówka padnie ci do stóp
Jak zrobić krewetki na walentynkową kolację? Weź makaron i białe wino - za ten smak twoja połówka padnie ci do stóp
Owoce morza to popularne afrodyzjaki, a krewetki bez wątpienia należą do tych najsmaczniejszych. Dziś podpowiemy, jak zrobić krewetki idealne na walentynkową kolację. Pobudzą zmysły i zapewnią niezwykłe doznania smakowe, wystarczy makaron spaghetti, kilka dodatków i konkretne wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne.
Więcej przepisów na owoce morza znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spaghetti z krewetkami i białym winem to świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, ale również codzienny obiad, kiedy mamy lekki przesyt kotletów i pieczonych udek. Przepis jest banalny, a smak wina świetnie podkreśla delikatny smak krewetek. Jeśli pragniesz zaskoczyć w walentynki swoją ukochaną osobę, zaserwuj jej ten makaron - zachwytom nie będzie końca.
Jak zrobić krewetki? Przepis na spaghetti z krewetkami i białym winem
Składniki:
- ok. 250 g mrożonych krewetek
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 3 5- suszonych pomidorów w oleju
- garść szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do gotowania, musisz rozmrozić krewetki. Usuń z nich pancerzyki oraz żyłkę widoczną na górze (to przewód pokarmowy). Następnie osusz krewetki ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy. Następnie odcedź go, ale zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
- Czosnek pokrój w cienkie plastry, suszone pomidory w kostkę.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dołóż pokrojone suszone pomidory i podsmażaj przez 2 minuty.
- Na patelnię dołóż łyżkę masła i kiedy porządnie się rozgrzeje, dołóż krewetki. Smaż na dość możnym ogniu, aż zmienią kolor. Wówczas dołóż szpinak, lekko osól i dodaj pieprz.
- Na patelnię włóż makaron i całość zalej winem (użyj pół szklanki, jeśli uważasz, że jest za mało - dolej więcej). Zmniejsz moc palnika i duś, aż alkohol odparuje.
- Jeśli makaron wchłonął cały płyn, dolej odrobinę wody, w której się gotował. Duś jeszcze chwilę i podawaj. Możesz udekorować płatkami chili lub startym parmezanem.