Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ostatnio na jednej z facebookowych grup kulinarnych, pewna użytkowniczka wstawiła zdjęcie swojego rosołu gotowanego na tuszkach gołębi. W komentarzach zawrzało, nie brakowało słów krytyki i zachwytu. Jedni uważali bowiem, że rosół to tylko na drobiu i wołowinie, a ugotowanie rosołu na gołębia powinno skutkować zsyłką na Sybir. Jednak większość komentujących pozytywnie odniosła się do przepisu.
Taki gotowała moja babcia, delikatniutki, pachnący i od razu stawiał na nogi.
- napisała pod postem pani Grażyna.
Pamiętam z dzieciństwa taki rosołek. Musiał mieć dużo lubczyku i innego zielonego, ale smaku nie da się porównać do innego
- dodał pan Marek.
Rosół na gołębiu przestał być popularny w czasach PRL, kiedy na masową skalę zaczęto hodować drób i właśnie rosół na kurczaku wyparł staropolskie rosoły na perliczkach, gołębiach czy bażantach. Jednak warto czasami powrócić do korzeni i odtworzyć smaki z dawnych lat. Dziś chętnie podpowiemy, jak zrobić rosół z gołębia, by smakował jak u babci.
Rosół na gołębiu - zdrowszy i smaczniejszy
Składniki:
- 4 średnie tuszki gołębi hodowlanych
- 3 marchewki
- 1 pietruszki
- kawałek selera (najlepiej z nacią)
- 1 cebula
- por w całości
- 2-3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki mrożonych liści lubczyku)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie łyżka sosu sojowego jasnego
- natka pietruszki do dekoracji
- makaron
Sposób wykonania:
- Gołębie są dużo mniejsze niż kurczaki, ale ich mięso jest twardsze i bardziej zbite, dlatego rosół na gołębiu trzeba gotować dość długo i na wolnym ogniu. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie oczyść tuszki i opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie włóż do garnka i zalej je wodą tak, by sięgała na 2 palce ponad poziom mięsa. Włącz palnik na niewielką moc i zagotuj.
- Kiedy na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny, możesz usunąć je za pomocą sitka, ale nie jest to konieczne. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe, jeśli lubisz je w rosole i dalej gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
- Warzywa obierz i umyj. Dołóż do garnka. Cebulę wcześniej opal nad palnikiem - zapewni to aromat i kolor. Dodaj także nać selera oraz lubczyk. Dalej gotuj na minimalnej mocy, aż mięso będzie miękkie - z łatwością da się nabić na widelec.
- Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz oraz sos sojowy, jeśli go używasz. Ugotowany rosół przecedź i podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Wskazówka: Oczywiście nie musisz gotować rosołu na samym gołębiu - możesz dołożyć każde inne mięso, jednak pamiętaj - mięso gołębia jest delikatne i aromatyczne, dlatego, jeśli chcesz dołożyć np. kaczkę lub kurczaka, zadbaj o właściwe proporcje.