Rosół na kontrowersyjnym mięsie. Dużo smaczniejszy i zdrowszy niż z kury, a przed wojną był rarytasem

Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i jak tylko zbliża się weekend, na listę zakupów dopisujemy niezbędne składniki. Dziś mamy dla was jednak przepis na rosół na mięsie przez niektórych uważanym za kontrowersyjne, a które przecież przed laty było bardzo popularne. Jeśliście kiedyś rosół na gołębiu? Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku i prozdrowotnemu działaniu, wybierz to mięso na wywar.

Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ostatnio na jednej z facebookowych grup kulinarnych, pewna użytkowniczka wstawiła zdjęcie swojego rosołu gotowanego na tuszkach gołębi. W komentarzach zawrzało, nie brakowało słów krytyki i zachwytu. Jedni uważali bowiem, że rosół to tylko na drobiu i wołowinie, a ugotowanie rosołu na gołębia powinno skutkować zsyłką na Sybir. Jednak większość komentujących pozytywnie odniosła się do przepisu

Taki gotowała moja babcia, delikatniutki, pachnący i od razu stawiał na nogi.

- napisała pod postem pani Grażyna.

Pamiętam z dzieciństwa taki rosołek. Musiał mieć dużo lubczyku i innego zielonego, ale smaku nie da się porównać do innego

- dodał pan Marek.

Rosół na gołębiu przestał być popularny w czasach PRL, kiedy na masową skalę zaczęto hodować drób i właśnie rosół na kurczaku wyparł staropolskie rosoły na perliczkach, gołębiach czy bażantach. Jednak warto czasami powrócić do korzeni i odtworzyć smaki z dawnych lat. Dziś chętnie podpowiemy, jak zrobić rosół z gołębia, by smakował jak u babci. 

Rosół na gołębiu - zdrowszy i smaczniejszy

Składniki:

  • 4 średnie tuszki gołębi hodowlanych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszki
  • kawałek selera (najlepiej z nacią)
  • 1 cebula
  • por w całości
  • 2-3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki mrożonych liści lubczyku)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie łyżka sosu sojowego jasnego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • makaron

Sposób wykonania:

  1. Gołębie są dużo mniejsze niż kurczaki, ale ich mięso jest twardsze i bardziej zbite, dlatego rosół na gołębiu trzeba gotować dość długo i na wolnym ogniu. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie oczyść tuszki i opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie włóż do garnka i zalej je wodą tak, by sięgała na 2 palce ponad poziom mięsa. Włącz palnik na niewielką moc i zagotuj. 
  2. Kiedy na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny, możesz usunąć je za pomocą sitka, ale nie jest to konieczne. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe, jeśli lubisz je w rosole i dalej gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. 
  3. Warzywa obierz i umyj. Dołóż do garnka. Cebulę wcześniej opal nad palnikiem - zapewni to aromat i kolor. Dodaj także nać selera oraz lubczyk. Dalej gotuj na minimalnej mocy, aż mięso będzie miękkie - z łatwością da się nabić na widelec. 
  4. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz oraz sos sojowy, jeśli go używasz. Ugotowany rosół przecedź i podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i kawałkami mięsa. 

Wskazówka: Oczywiście nie musisz gotować rosołu na samym gołębiu - możesz dołożyć każde inne mięso, jednak pamiętaj - mięso gołębia jest delikatne i aromatyczne, dlatego, jeśli chcesz dołożyć np. kaczkę lub kurczaka, zadbaj o właściwe proporcje. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.