Któż z nas potrafi oprzeć się ciastu czekoladowemu? Doskonale komponuje się z kawą bądź herbatą, a dzieci chętnie zajadają je ze szklanką mleka. Przepis Maryli Rodowicz jest doskonały dla tych, którzy uwielbiają tego rodzaju łakocie, ale nie chcą tracić zbyt dużo wolnego czasu w kuchni. Wyjaśniamy, jak krok po kroku przygotować to ciasto.
Zobacz wideo
Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz. Jest obłędnie pyszne, więc znika raz dwa
Składniki:
- 3 łyżki kakao,
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- kostka margaryny do pieczenia,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek wody,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto czekoladowe z przepisu Maryli Rodowicz. Koniecznie zapisz recepturę w swoim przepiśniku
Ciasto Maryli Rodowicz nie jest trudne w przygotowaniu. Trzeba jednak przyznać, że choć nie wymaga dużo pracy, to i tak jest obłędnie pyszne. Jak je zrobić?
Sposób przygotowania:
- Margarynę roztop, a następnie dodaj do niej wymieszany cukier i kakao.
- Powstałą masę przelej do małego garnuszka i gotuj przez około trzy minuty.
- Pół szklanki masy odlewamy, a pozostałą część pozostawiamy do wystudzenia.
- Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej mąkę, pięć żółtek, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Masę należy miksować do czasu, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
- Następnie rozbijamy jajka - potrzebujemy wyłącznie białek. Ubijamy je na sztywno, a następnie łączymy powstałą pianę z masą.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez około 40 minut.