Nie tylko świetnie śpiewa, ale i rewelacyjnie piecze. Ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz jest obłędne

Ciasto czekoladowe z przepisu Maryli Rodowicz nie jest trudne w przygotowaniu i każdy sobie z nim świetnie poradzi. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że znika z talerza błyskawicznie, ponieważ jest obłędnie pyszne. Jak zrobić ciasto Maryli Rodowicz? Podpowiadamy.

Któż z nas potrafi oprzeć się ciastu czekoladowemu? Doskonale komponuje się z kawą bądź herbatą, a dzieci chętnie zajadają je ze szklanką mleka. Przepis Maryli Rodowicz jest doskonały dla tych, którzy uwielbiają tego rodzaju łakocie, ale nie chcą tracić zbyt dużo wolnego czasu w kuchni. Wyjaśniamy, jak krok po kroku przygotować to ciasto.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz. Jest obłędnie pyszne, więc znika raz dwa

Składniki:

  • 3 łyżki kakao,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek wody,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Jak odświeżyć czerstwy chleb? Znamy kilka sposobów na świeże pieczywo

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki W tłusty czwartek chcesz zjeść coś nowego? To pączki z posmakiem świąt

Ciasto czekoladowe z przepisu Maryli Rodowicz. Koniecznie zapisz recepturę w swoim przepiśniku

Ciasto Maryli Rodowicz nie jest trudne w przygotowaniu. Trzeba jednak przyznać, że choć nie wymaga dużo pracy, to i tak jest obłędnie pyszne. Jak je zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop, a następnie dodaj do niej wymieszany cukier i kakao.
  2. Powstałą masę przelej do małego garnuszka i gotuj przez około trzy minuty.
  3. Pół szklanki masy odlewamy, a pozostałą część pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej mąkę, pięć żółtek, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  5.  Masę należy miksować do czasu, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
  6. Następnie rozbijamy jajka - potrzebujemy wyłącznie białek. Ubijamy je na sztywno, a następnie łączymy powstałą pianę z masą.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez około 40 minut.
Więcej o: