Więcej porad i przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Michała część z was zapewne kojarzy z naszych przepisów wideo czy rozmaitych testów. Tym razem wystąpił w nieco innej roli. Postanowił bowiem podzielić się kilkoma poradami dotyczącymi zupy ogórkowej. Wyjaśnił między innymi, w jakiej kolejności dodawać do zupy ziemniaki i ogórki, co robić, by śmietana w zupie się nie zwarzyła oraz jak podbić smak ogórkowej.
Zupa ogórkowa kojarzy nam się przede wszystkim z charakterystycznym, kwaśnym smakiem. Jedni oczywiście wolą, gdy jest mniej intensywna, inni gdy bardziej, ale generalnie kiszone ogórki powinny być wyczuwalne. Zdarza się jednak, że ogórkowa jest po prostu mdła. Dlaczego? Bardzo możliwe, że popełniony został jeden z podstawowych błędów.
Twoja zupa ma mało smaku? To pewnie dlatego, że obierasz ogórki. Nigdy ich nie obieraj. Cały smak jest w skórce
- wyjaśnia Michał.
Więcej o tym, jak zrobić pyszną zupę ogórkową i jakich błędów się wystrzegać, dowiecie się z naszego wideo:
Skoro już wiecie, jak zrobić zupę ogórkową, by była perfekcyjna, łapcie też przepis. Pamiętajcie, by zastosować się do porad Michała, a z pewnością wyjdzie tak dobra, że niejedna babcia zapieje z zachwytu.
Składniki:
Zupa ogórkowa. Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją razem z marchewką, aż się zeszkli i zmięknie. Wtedy dolewamy bulion i zagotowujemy.
Ziemniaki również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy, aż zrobią się miękkie, a w tym czasie na tarce ścieramy ogórki. Ważne, aby nie obierać ich ze skórki. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki i szklankę soku z kiszonych ogórków. Gotujemy wszystko na niedużej mocy palnika przez około 10-15 minut. Zupę na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Dekorujemy posiekanym koperkiem.