Idealna zupa ogórkowa? Nasz kucharz radzi, czego się wystrzegać. "Nigdy ich nie obieraj"

Zupa ogórkowa to jedna z podstaw kuchni polskiej. Razem z pomidorową i rosołem z pewnością zajmuje miejsce na podium, choć nie będziemy rozstrzygać, która plasuje się na którym miejscu. Jak zrobić zupę ogórkową, żeby miała maksimum smaku i wyszła idealna? Przede wszystkim trzeba wystrzegać się kilku podstawowych błędów. Nasz kucharz, Michał Toczyłowski, podzielił się kilkoma cennymi radami.

Więcej porad i przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Michała część z was zapewne kojarzy z naszych przepisów wideo czy rozmaitych testów. Tym razem wystąpił w nieco innej roli. Postanowił bowiem podzielić się kilkoma poradami dotyczącymi zupy ogórkowej. Wyjaśnił między innymi, w jakiej kolejności dodawać do zupy ziemniaki i ogórki, co robić, by śmietana w zupie się nie zwarzyła oraz jak podbić smak ogórkowej.

Jak zrobić zupę ogórkową, by była bez zarzutu? Nigdy nie obieraj ogórków

Zupa ogórkowa kojarzy nam się przede wszystkim z charakterystycznym, kwaśnym smakiem. Jedni oczywiście wolą, gdy jest mniej intensywna, inni gdy bardziej, ale generalnie kiszone ogórki powinny być wyczuwalne. Zdarza się jednak, że ogórkowa jest po prostu mdła. Dlaczego? Bardzo możliwe, że popełniony został jeden z podstawowych błędów.

Twoja zupa ma mało smaku? To pewnie dlatego, że obierasz ogórki. Nigdy ich nie obieraj. Cały smak jest w skórce

- wyjaśnia Michał.

Więcej o tym, jak zrobić pyszną zupę ogórkową i jakich błędów się wystrzegać, dowiecie się z naszego wideo:

Zobacz wideo Jak zrobić zupę ogórkową? Wystrzegaj się tych błędów

Przepis na zupę ogórkową

Skoro już wiecie, jak zrobić zupę ogórkową, by była perfekcyjna, łapcie też przepis. Pamiętajcie, by zastosować się do porad Michała, a z pewnością wyjdzie tak dobra, że niejedna babcia zapieje z zachwytu.

Składniki:

  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 300 g ziemniaków,
  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Zupa ogórkowa. Sposób przygotowania:

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją razem z marchewką, aż się zeszkli i zmięknie. Wtedy dolewamy bulion i zagotowujemy.

Ziemniaki również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy, aż zrobią się miękkie, a w tym czasie na tarce ścieramy ogórki. Ważne, aby nie obierać ich ze skórki. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki i szklankę soku z kiszonych ogórków. Gotujemy wszystko na niedużej mocy palnika przez około 10-15 minut. Zupę na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Dekorujemy posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.