Zupa fasolowa - przepis na szybko. Nie musisz moczyć fasoli, a smaku nada konkretne mięso i kilka przypraw

Zupa fasolowa to pyszna propozycja obiadowa, kiedy mamy ochotę na treściwy i rozgrzewający posiłek. Jednak nie musisz moczyć fasoli dobę wcześniej - równie dobrze sprawdzi się gotowa fasola z puszki. Co zrobić, by fasolowa na szybko wyszła smaczna i aromatyczna? Zadbaj o mięso - najlepiej dwa rodzaje i oczywiście przyprawy - bez czosnku i majeranku ani rusz.

Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dla niektórych może to wydawać się profanacją, ale zupa fasolowa z fasoli w puszcze jest naprawdę pyszna i świetnie sprawdzi się, kiedy niespodziewanie najdzie cię na nią ochota. Przepis jest banalny i szybki, ale żeby wydobyć maksimum smaku potrawy, zadbaj o dwie kluczowe kwestie. Majeranek i czosnek to wiadomo - podstawa, ale nie mniej ważna jest mięsna wkładka. Najlepiej z wędzonych żeberek i dobrej, najlepiej wiejskiej kiełbasy. 

Zupa fasolowa - przepis last minute

Składniki:

  • 2-3 puszki białej fasoli
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 laski wiejskiej kiełbasy
  • kilka ziemniaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cały por, pół selera, 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Żeberka podziel na części i włóż do garnka. Zalej wodą lub bulionem i zagotuj wraz z kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego.
  2. Kiedy żeberka się gotują, obierz i umyj włoszczyznę. Na dużej patelni rozpuść solidną łyżkę masła i podsmaż warzywa pokrojone w kostkę. Kiedy się zarumienią, dodaj je do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę z kiełbasą pokrojoną w talarki. Kiedy kiełbasa się zarumieni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Podsmażaj, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie całość dodaj do zupy.
  4. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko osól zupę i gotuj przez ok. 10 minut. Na sam koniec dodaj fasolę z puszki, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze kwadrans, uważaj jednak, by fasola się nie rozgotowała. 

Tak przygotowaną zupę fasolową podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Agora SA