Zupa fasolowa to pyszna propozycja obiadowa, kiedy mamy ochotę na treściwy i rozgrzewający posiłek. Jednak nie musisz moczyć fasoli dobę wcześniej - równie dobrze sprawdzi się gotowa fasola z puszki. Co zrobić, by fasolowa na szybko wyszła smaczna i aromatyczna? Zadbaj o mięso - najlepiej dwa rodzaje i oczywiście przyprawy - bez czosnku i majeranku ani rusz.
tRufelka Elena /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Dla niektórych może to wydawać się profanacją, ale zupa fasolowa z fasoli w puszcze jest naprawdę pyszna i świetnie sprawdzi się, kiedy niespodziewanie najdzie cię na nią ochota. Przepis jest banalny i szybki, ale żeby wydobyć maksimum smaku potrawy, zadbaj o dwie kluczowe kwestie. Majeranek i czosnek to wiadomo - podstawa, ale nie mniej ważna jest mięsna wkładka. Najlepiej z wędzonych żeberek i dobrej, najlepiej wiejskiej kiełbasy.
Zupa fasolowa - przepis last minute
Składniki:
2-3 puszki białej fasoli
500 g wędzonych żeberek
2 laski wiejskiej kiełbasy
kilka ziemniaków
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cały por, pół selera, 1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób wykonania:
Żeberka podziel na części i włóż do garnka. Zalej wodą lub bulionem i zagotuj wraz z kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego.
Kiedy żeberka się gotują, obierz i umyj włoszczyznę. Na dużej patelni rozpuść solidną łyżkę masła i podsmaż warzywa pokrojone w kostkę. Kiedy się zarumienią, dodaj je do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z kiełbasą pokrojoną w talarki. Kiedy kiełbasa się zarumieni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Podsmażaj, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie całość dodaj do zupy.
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko osól zupę i gotuj przez ok. 10 minut. Na sam koniec dodaj fasolę z puszki, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze kwadrans, uważaj jednak, by fasola się nie rozgotowała.
Tak przygotowaną zupę fasolową podawaj z kromką świeżego pieczywa.