Środa Popielcowa. Co na obiad, gdy obowiązuje ścisły post? Dania do zrobienia w kilkanaście minut

Środa Popielcowa to ważny dzień dla katolików. Tego dnia rozpoczyna się bowiem wielki post, po którym następuje Wielkanoc. To dzień, kiedy osoby w wieku od 18. do 60. roku życia obowiązuje ścisły post. Wiele osób zastanawia się zatem, jak powinno pod względem kulinarnym wyglądać Środa Popielcowa. Co na obiad? Podpowiadamy.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Środa Popielcowa. Skąd się wzięła nazwa tego święta?

Środa Popielcowa nazywana jest też Popielcem. Z kolei jej staropolska nazwa, która już nie funkcjonuje, to Wstępna Środa. Tego dnia rozpoczyna się wielki post. Czy Środa Popielcowa jest postem? Tak. Osoby od 14. roku życia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a między 18. a 60. rokiem życia również post ścisły.

Co oznacza post ścisły? To sytuacja, gdy post ilościowy łączy się z jakościowym. Czyli nie dość, że należy powstrzymać się od jedzenia potraw mięsnych, to również powinno się ograniczyć samo spożywanie. Zakłada się, że w czasie postu ścisłego należy zjeść jeden posiłek do syta oraz dwa mniejsze. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek.

Zobacz wideo 60 proc. Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy mają rację?

Skąd wzięła się nazwa Środa Popielcowa? Ma to związek z posypywaniem popiołem głów wiernych w czasie mszy. Popiół, którego używa ksiądz, pochodzi z palm, które rok wcześniej zostały poświęcone podczas Niedzieli Palmowej. Posypywanie głów popiołem to symboliczne powiązanie pomiędzy pokutą wiernych a męką i śmiercią Jezusa Chrystusa.

Środa Popielcowa. Co na obiad?

Skoro Środa Popielcowa to dzień ścisłego postu, nie wszystko tego dnia można zjeść. Osoby wierzące nie powinny sięgać po pokarmy mięsne. Do tej kategorii nie są jednak zaliczane ryby. Dlatego warto sięgnąć po przepisy rybne lub całkowicie wegetariańskie. Poniżej znajdziecie nasze propozycje.

Środa Popielcowa. Co na obiad? Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty 

Fuczki to świetna propozycja obiadowa na Środę Popielcową, a przy tym ciekawa odmiana dla placków ziemniaczanych. Poniżej zobaczycie, jak je zrobić.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • woda,
  • kmin rzymski,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jajka rozbełtujemy w misce. Dodajemy sól i pieprz oraz kmin rzymski. Mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i znów mieszamy. Miskę odstawiamy na bok.

Cebulę siekamy i dodajemy do ciasta. Siekamy również kapustę kiszoną i dodajemy ją do pozostałych składników. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką porcję ciasta, lekko przyklepujemy i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią. Najlepiej smażyć maksymalnie cztery na raz, żeby placki nie nachodziły na siebie. Fuczki podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

Środa Popielcowa. Co na obiad? Spróbuj dań z rybami

Co powiecie na chrupiącą rybę w sosie tatarskim? Naszym zdaniem - niebo w gębie. Z poniższego przepisu dowiecie się, jak zrobić ją na obiad na Środę Popielcową.

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza,
  • 100 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos tatarski:

  • 4 ogórki konserwowe,
  • 400 g majonezu,
  • 30 g szczypiorku,
  • szalotka,
  • 30 g kaparów,
  • 30 g koperku,
  • sok z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy sos. Drobno siekamy szalotkę, ogórki, koperek, szczypiorek i kapary. Mieszamy. Dodajemy majonez, skórkę oraz sok z cytryny. Znów mieszamy. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki.

Teraz pora na rybę. Odciskamy ją na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pieprzem, a potem obtaczamy: najpierw mące, potem w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i na koniec ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rybę, aż panierka będzie chrupiąca i złotobrązowa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.