Gordon Ramsay to światowej sławy szef kuchni, autor książek i osobowość telewizyjna. Na swoim koncie ma prowadzenie takich programów jak "Ku...jak kucharz", "Hell’s Kitchen", "Kuchenne koszmary", a także "Hotel Hell". Kucharz bardzo chętnie dzieli się również ze swoimi fanami trikami, poradami i przepisami.
Może się wydawać, że jajecznica nie jest wcale aż tak skomplikowaną potrawą. Jednak okazuje się, że jej idealne przygotowanie nie jest wcale takie proste. Zdaniem Ramsaya, aby śniadanie wyszło naprawdę smaczne, trzeba stosować się do kilku zasad.
Przede wszystkim nie można mieszać jajek przed ich wlaniem na patelnię. Ponadto solenie pozostawiamy na sam koniec. Wcześniejsze doprawienie może sprawić, że będzie ona wodnista, a jajka będą miały trudność ze ścięciem się. Kolejną radą jest to, aby uzbroić się w cierpliwość. Dobra jajecznica powinna być robiona na średnim ogniu i delikatnie przewracana. Wisienką na torcie, a bardziej na jajecznicy, jest dodanie łyżki śmietany. To ona sprawia, że danie nabiera kremowej i rozpływającej się w ustach konsystencji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!