• Link został skopiowany

Najpopularniejszy szef kuchni zdradza sekret idealnej jajecznicy. W życiu nie zgadniesz, co dodaje

Od kogo najlepiej uczyć się wyśmienitych potraw, jeśli nie od najlepszych kucharzy? Gordon Ramsay pokazał, jak przygotować względnie prostą jajecznicę. Z jego sposobem nie ma możliwości, żeby wyszła sucha.
Jajecznica Gordona Ramsaya
Fot. Shutterstock, Karl Allgaeuer / Instagram @gordongram

Gordon Ramsay to światowej sławy szef kuchni, autor książek i osobowość telewizyjna. Na swoim koncie ma prowadzenie takich programów jak "Ku...jak kucharz", "Hell’s Kitchen", "Kuchenne koszmary", a także "Hotel Hell". Kucharz bardzo chętnie dzieli się również ze swoimi fanami trikami, poradami i przepisami. 

Może się wydawać, że jajecznica nie jest wcale aż tak skomplikowaną potrawą. Jednak okazuje się, że jej idealne przygotowanie nie jest wcale takie proste. Zdaniem Ramsaya, aby śniadanie wyszło naprawdę smaczne, trzeba stosować się do kilku zasad.

Przede wszystkim nie można mieszać jajek przed ich wlaniem na patelnię. Ponadto solenie pozostawiamy na sam koniec. Wcześniejsze doprawienie może sprawić, że będzie ona wodnista, a jajka będą miały trudność ze ścięciem się. Kolejną radą jest to, aby uzbroić się w cierpliwość. Dobra jajecznica powinna być robiona na średnim ogniu i delikatnie przewracana. Wisienką na torcie, a bardziej na jajecznicy, jest dodanie łyżki śmietany. To ona sprawia, że danie nabiera kremowej i rozpływającej się w ustach konsystencji.

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka śmietany,
  • szczypiorek.
Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni rozpuść masło. Następnie wbij jajka bezpośrednio na patelnię, mieszaj je delikatnie silikonową łopatką. Nie wykonuj energicznych ruchów, jajecznica powinna być robiona starannie i powoli.
  2. Jeśli zobaczysz, że jajka robią się szybko suche i wysmażone, zdejmij patelnię z ognia, przemieszaj i ponownie umieść naczynie na palniku.
  3. W tym momencie możesz już zauważyć, że jajka podzieliły się na większe kawałki. Konsystencja powinna być wilgotna.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem. Przed przełożeniem jej na talerz, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Na koniec, wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: