Zupy to dania, po które coraz chętniej sięga się nie tylko w domu, a także w restauracjach. Oprócz prawdziwego rozgrzania są świetnym połączeniem różnych smaków. Neapolitańska zupa jest tego doskonałym przykładem. Dodatek jajek w tej potrawie nie jest dla każdego czymś oczywistym.
A_Lein /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pomimo dużej popularności zupy cebulowej, nie jest ona pierwszym wyborem, po który sięga się, gdy chce się ugotować obiad. Zazwyczaj wybiera się takie potrawy jak rosół, pomidorową lub ogórkową. Chociaż nie jest ona za bardzo doceniana, warto co jakiś czas ją przyrządzić. Pochodząca z Francji potrawa może okazać się dużym i miłym zaskoczeniem. Proponowana przez nas wersja skrywa w sobie kilka nieoczywistych składników. Przede wszystkim posiekaną cebulę dusi się z dodatkiem mleka. Następnie dodaje się ryż, a całość wykańcza się roztrzepanymi żółtkami.
REKLAMA
Przepis na zupę cebulowa z Neapolu
Składniki
pół kilo kurczaka,
2 szklanki mleka,
2 żółtka,
1 łyżka margaryny,
2 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera,
2 duże cebule,
4 łyżki ryżu,
pęczek natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa
Sposób przygotowania
Wytnij białe ścięgna i twardsze kostki z kurczaka. Następnie umieść go w garnku z zimną wodą i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Gotowanie powinno potrwać około 30 minut.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i przemyj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Po ugotowaniu mięsa wyjmij je, a do wody, w której się gotowało umieść warzywa. Gotuj je do miękkości.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż na niej warzywo do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż cebula zrobi się miękka. Następnie odcedź warzywo i zmiksuj je na gładko.
Ugotowanego kurczaka podziel na mniejsze, poszarpane kawałki. Cebulę umieść w wywarze z warzywami.
Ryż dokładnie opłucz i zalej zimną wodą. Ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i dodaj do garnka ze składnikami.
Żółta dokładnie rozmieszaj w osobnej misce i wlewaj je spokojnym strumieniem do wywaru, cały czas mieszaj.
Na koniec wrzuć poszarpane mięso. Całość dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ciepłym, zapieczonym z serem żółtym pieczywem.