Przepis na pankejki jest bardzo prosty i z łatwością wyczarujesz je z kilku składników. Podstawą jest oczywiście maślanka i proporcje, by placuszki były puszyste i ładnie urosły na patelni. Przyda się zasada ćwiarteczki? Co to oznacza? Za chwilę wyjaśnimy i już teraz możemy zapewnić, że to klucz do najlepszego smaku.
Stolyevych Yuliya /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Pankejki, czy właściwie pancekes to rodzaj pulchnych, wyrośniętych naleśników, które przybyły do nas zz oceanu i szturmem zdobyły nasze serca. Przepis jest bardzo prosty i zasada ćwiarteczki sprawi, że nigdy nie pomylisz proporcji. W przepisie jest mąka, maślanka - ich zawsze jest jeden i ćwierć (czyli 1 i 1/4 szklanki) a z kolei oleju i cukru jest po ćwiartce (1/4 szklanki). Reszta jest banalna.
Pankejki - przepis prosto z amerykańskiego zajazdu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder oraz proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce zmiksuj maślankę z jajkiem i szczyptą soli. Następnie przesyp suche produkty do maślanki i zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie stopniowo wlej olej, ponownie zmiksuj i odstaw miskę z ciastem na 5 minut.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pankejki i smaż na umiarkowanym z obu stron, aż będą złote i apetyczne.