• Link został skopiowany

Oryginalny przepis na paknejki. Jak zrobić naleśniki jak z amerykańskiego zajazdu? Zapamiętaj zasadę ćwiarteczki

Przepis na pankejki jest bardzo prosty i z łatwością wyczarujesz je z kilku składników. Podstawą jest oczywiście maślanka i proporcje, by placuszki były puszyste i ładnie urosły na patelni. Przyda się zasada ćwiarteczki? Co to oznacza? Za chwilę wyjaśnimy i już teraz możemy zapewnić, że to klucz do najlepszego smaku.
Pyszne, domowe pankejki
Stolyevych Yuliya /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pankejki, czy właściwie pancekes to rodzaj pulchnych, wyrośniętych naleśników, które przybyły do nas zz oceanu i szturmem zdobyły nasze serca. Przepis jest bardzo prosty i zasada ćwiarteczki sprawi, że nigdy nie pomylisz proporcji. W przepisie jest mąka, maślanka - ich zawsze jest jeden i ćwierć (czyli 1 i 1/4 szklanki) a z kolei oleju i cukru jest po ćwiartce (1/4 szklanki). Reszta jest banalna.

Pankejki - przepis prosto z amerykańskiego zajazdu

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki (miód, masło, syrop klonowy, owoce, buta śmietana)

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder oraz proszek do pieczenia i sodę. 
  3. W drugiej misce zmiksuj maślankę z jajkiem i szczyptą soli. Następnie przesyp suche produkty do maślanki i zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie stopniowo wlej olej, ponownie zmiksuj i odstaw miskę z ciastem na 5 minut. 
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pankejki i smaż na umiarkowanym z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
Więcej o: