Błyskawiczne ciasto czekoladowe z patelni. Lepsze niż brownie i to w kwadrans, ale uwaga na masło

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz się ceregielić z zagniataniem, formowaniem i długim pieczeniem w piekarniku? Mamy dla ciebie coś ekstra - przepis na czekoladowe ciasto, które zrobisz na patelni. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale dopóki nie spróbujesz, nie dowiesz się, jak smakuje najlepsze czekoladowe ciacho ever. Bije smakiem nawet brownie, ale musisz uważać na masło. Jak zacznie się pienić - po robocie.

Więcej przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli myślisz, że ciasto z patelni to taki omlet, tylko bez jajek, to się mylisz. Szybkie czekoladowe ciasto to idealny pomysł na deser, kiedy niespodziewanie zjawią się goście lub po prostu chcesz zjeść coś słodkiego do kawki. Przepis jest banalny, ale mimo że ciasto jest na szybko - nie warto się spieszyć. Podpowiemy, jak zrobić deser, który bije smakiem nawet najbardziej czekoladowe brownie świata. 

Ciasto drożdżowe Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste

Szybkie ciasto z patelni - lepsze niż brownie

Składniki:

  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • ok. 70 g cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • ok. 60 ml mleka
  • 1 łyżka kremu czekoladowego
  • dodatkowo: polewa czekoladowa lub cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj średnią patelnię. Połóż na niej masło i na minimalnym ogniu je rozpuść. Powinno być dość mocno podgrzane, ale pod żadnym pozorem nie powinno się zacząć gotować. 
  2. Do gorącego masła wsyp kakao i dokładnie rozmieszaj, tworząc coś w rodzaju zasmażki. 
  3. Patelnię z masą kakaową zdejmij z palnika. Wsyp cukier, wbij jajko i za pomocą trzepaczki energicznie całość wymieszaj. 
  4. Nie przerywając mieszania, dolej mleko i partiami przesiewaj mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na samym końcu dołóż krem czekoladowy, wymieszaj całość na gładką masę i połóż patelnię na palnik.
  5. Przykryj patelnię pokrywką i smaż całość na minimalnym ogniu. Powinno to zająć ok. 10 minut. Po upływie tego czasu sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy - możesz wyłączyć palnik. 
  6. Kiedy ciasto przestygnie, udekoruj je polewą lub oprósz cukrem pudrem.

Bajgle z makiem Bajgle - przepis. Jak zrobić krakowskie bułeczki? Przyda się rondel i soda

Więcej o: