Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy

Zupy uwielbia wiele osób, a po najróżniejsze przepisy sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść smacznie i dobrze. Ta zupa łączy wiele smaków i tworzy aromat, który zapada w pamięć. Nie można się jej oprzeć, a zjedzenie tylko jednej porcji jest niemożliwe.

Zupa rybna chowder to popularne danie kuchni anglosaskiej. Gotowana jest na bazie ryb lub owoców morza. Klasyczne danie zawiera w sobie boczek, jednak po usunięciu go z listy składników zostaje nam pełnoprawna zupa postna. Ma w swoim składzie również wiele warzy, które nadają aromatu i odpowiedniego smaku. Jest na tyle gęsta i zawiera tyle produktów, że z łatwością może zastąpić drugie danie. Ryby możesz mieszać dowolnie według własnego uznania. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, możesz również dodać kieliszek białego wina.

Przepis na rybną zupę chowder 

Składniki:

  • pół kilo filetu z dorsza,
  • pół kilo pstrąga,
  • puszka kukurydzy,
  • mały kalafior,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • żółta papryka,
  • 4 marchewki,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • świeży koperek,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (marchew, ziemniaki, cebulę oraz czosnek) obierz i pokrój w kostkę. Wszystko umieść w garnku i zalej zimną wodą. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu.
  2. Po tym czasie wyjmij warzywa, włóż rybę, a także pokrojoną paprykę, podzielony kalafior i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotuj wszystko przez około 30 minut. Następnie odcedź rybę i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Podgotowane warzywa umieść na rozgrzanej patelni wraz z olejem. Podsmaż je przez kilka minut.
  4. Warzywa wrzuć do wywaru, z ryb usuń ości, podziel je na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
  5. Do mniejszej miseczki odlej chochlę wywaru i wlej śmietanę. Całość wymieszaj i wlej do garnka.
  6. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Wrzuć również dużą ilość posiekanego koperku.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.