-
Haps
-
Jak przygotować
- Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy
Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy
Zupy uwielbia wiele osób, a po najróżniejsze przepisy sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść smacznie i dobrze. Ta zupa łączy wiele smaków i tworzy aromat, który zapada w pamięć. Nie można się jej oprzeć, a zjedzenie tylko jednej porcji jest niemożliwe.
Zupa rybna chowder to popularne danie kuchni anglosaskiej. Gotowana jest na bazie ryb lub owoców morza. Klasyczne danie zawiera w sobie boczek, jednak po usunięciu go z listy składników zostaje nam pełnoprawna zupa postna. Ma w swoim składzie również wiele warzy, które nadają aromatu i odpowiedniego smaku. Jest na tyle gęsta i zawiera tyle produktów, że z łatwością może zastąpić drugie danie. Ryby możesz mieszać dowolnie według własnego uznania. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, możesz również dodać kieliszek białego wina.
Przepis na rybną zupę chowder
Składniki:
- pół kilo filetu z dorsza,
- pół kilo pstrąga,
- puszka kukurydzy,
- mały kalafior,
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- 4 średnie ziemniaki,
- żółta papryka,
- 4 marchewki,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- świeży koperek,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Sposób przygotowania:
- Warzywa (marchew, ziemniaki, cebulę oraz czosnek) obierz i pokrój w kostkę. Wszystko umieść w garnku i zalej zimną wodą. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyjmij warzywa, włóż rybę, a także pokrojoną paprykę, podzielony kalafior i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotuj wszystko przez około 30 minut. Następnie odcedź rybę i pozostaw do wystygnięcia.
- Podgotowane warzywa umieść na rozgrzanej patelni wraz z olejem. Podsmaż je przez kilka minut.
- Warzywa wrzuć do wywaru, z ryb usuń ości, podziel je na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
- Do mniejszej miseczki odlej chochlę wywaru i wlej śmietanę. Całość wymieszaj i wlej do garnka.
- Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Wrzuć również dużą ilość posiekanego koperku.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl