Niektórym taki żurek może zmrozić krew w żyłach. Jeden składnik może okazać się niedopuszczalny

Przepis na tradycyjny żurek zna każdy. Nic dziwnego, ponieważ ten polski specjał znany jest w całym kraju. A co, jeśli dodać do niego coś, o czym w życiu byś nie pomyślał? Może wtedy wyjść nowa wersja klasycznego dania. Odważysz się spróbować?

Wielkanoc już za rogiem, a to oznacza, że warto zastanowić się nad świątecznym menu. Z pewnością nie zabraknie w nim białego barszczu lub żurku. To właśnie ta druga propozycja może być podana w tym roku inaczej. Jak? Daria Ładocha proponuje połączenie klasyka z makaronem. Nie każdemu ta sugestia może przypaść do gustu, a niektórzy mogą stwierdzić, że ten składnik kompletnie tam nie pasuje. Jednak zawsze warto takie nowości poddać testom. Dodatkowo w jej wersji nie znajdziesz ani grama mięsa, a bazą okazują się warzywa oraz suszone grzyby. Pewne produkty zostały wykluczone, za to będziesz mógł poczuć kawałki ogórków kiszonych oraz posmak ich zalewy. Wbrew pozorom, może się okazać, że to danie podbije serce jeszcze bardziej niż tradycyjna potrawa.

Przepis na żurek z makaronem Darii Ładochy

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • garść suszonych grzybów,
  • olej rzepakowy,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • szklanka zakwasu żytniego,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • łyżka cukru,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • szklanka wody z ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  2. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj także gałązki rozmarynu.
  3. Po podsmażeniu wlej zakwas i wodę z ogórków kiszonych. Wymoczone grzyby pokrój w paseczki i wrzuć je do garnku. Dodaj również chrzan, cukier i majeranek.
  4. Ogórki kiszone pokrój na większą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością kiszonej zalewy. Również dodaj do zupy.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem i dodaj makaron.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA