-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten sernik może być lepszy niż klasyczna wersja. Brak głównego składnika sprawia, że jest lekki jak chmurka
Ten sernik może być lepszy niż klasyczna wersja. Brak głównego składnika sprawia, że jest lekki jak chmurka
Sernik to klasyka polskich wypieków. Bez niego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt. A co jeśli z tak pysznego ciasta usunie się główny składnik? Czy będzie tak samo dobry jak ten klasyczny? Warto się o tym przekonać i zobaczyć, jak będzie smakować.
Sernik jest na tyle kultowym deserem, że jego brak w kawiarniach lub w święta można naprawdę odczuć. Klasyczny wypiek zrobiony jest na bazie twarogu i to właśnie on sprawia, że ciasto jest odpowiednio ciężkie i aksamitne. Okazuje się jednak, że można zrobić je inaczej, a ser, który jest składnikiem podstawowym i oczywistym nie będzie potrzebny. W jaki więc sposób ciasto będzie miało nie tylko dobry smak, a także podobny wygląd? Wszystko za sprawą jogurtu naturalnego, który jest dobrym zastępstwem dla tego składnika. Dzięki temu wypiek jest o wiele lżejszy i jeszcze bardziej delikatny.
Zobacz wideo
Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Przepis na sernik bez sera
Składniki
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 800 ml jogurtu naturalnego,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 2 opakowanie budyniu waniliowego,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania
- Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze wlej do większej miski i wsyp szklankę cukru. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia składników.
- Stopniowo wlewaj jogurt naturalny i olej. Następnie wsyp cukier waniliowy i budyń. Na średnich obrotach miksera wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Białka ubij na sztywną pianę wraz z drugą szklanką cukru. Dwie powstałe mieszanki połącz z sobą i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Blachę wysmaruj masłem i posyp niewielką ilością mąki lub bułki tartej. Ewentualnie możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1,5 godziny.
- Po wypieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól wypiekowi ostygnąć. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub oblej rozpuszczoną czekoladą.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl