Kulinarne podróże to najszybsza forma przeniesienia się do danego kraju. Dziś chcemy cię zabrać do słonecznej i ciepłej Grecji. To dzięki temu przepisowi poznasz smaki, które tam królują.
Fot. Shutterstock, Konstantin Kopachinsky
REKLAMA
REKLAMA
Grecka kuchnia słynie z aromatycznych i świeżych ziół. Dodatkowo wykorzystuje się w niej lokalne składniki, którymi są owoce morze, pomidory, oliwa z oliwek, a także różne rodzaje ryb i mięs. Dojrzewające w pełnym słońcu owoce i warzywa także bardzo chętnie wykorzystuje się w tradycyjnych daniach. To właśnie one nadają głębokiego smaku, który później podkręcany jest przez zioła i przyprawy. Jedną z popularniejszych potraw, które można znaleźć na greckim stole jest kleftiko. Danie to charakteryzuje się odpowiednim dobraniem przypraw, które wraz z oliwą tworzą marynatę dla mięsa wołowego. Wszystko to pieczone jest wraz z warzywami. Jest to banalnie prosta potrawa, która świetnie sprawdzi się jako główne danie rodzinnego obiadu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Przepis na greckie kleftiko
Składniki
pół kilo mięsa wołowego,
puszka pomidorów krojonych,
3 ziemniaki,
papryka czerwona,
papryka żółta,
1 średni bakłażan,
4 ząbki czosnku,
średnia cebula,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
majeranek.
Sposób przygotowania
Do miski wlej 5 łyżek oliwy z oliwek, wsyp sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, odlej na dwie równe części i odstaw.
Mięso wysmaruj jedną częścią marynaty, umieść w misce i wstaw do lodówki na około 45 minut.
Wszystkie warzywa obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy i podsmaż na niej wszystkie warzywa. Następnie otwórz pomidory z puszki i przelej do smażonych składników.
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż warzywa oraz zamarynowane mięso. Tak przygotowane włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie serwuj z ulubionymi dodatkami.