Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak

Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną szybciej niż inne smakołyki.

Przepisy na jajka faszerowane, które pojawiają się w Święta Wielkanocne są różne. W nadzieniu można zawrzeć szynkę, sery, ryby, a także bardziej egzotyczne składniki takie jak awokado, czy owoce morza. Ile smaków tyle wyborów, jednak trzeba podkreślić, że i sposób ich podania jest kluczowy. Jeśli będą one zachęcająco przygotowane, szanse na szybkie zjedzenie się zwiększają. Kinga Paruzel zaproponowała jajka, które różnią się od tych, które znamy. Zamoczyła je w czerwonej zalewie z buraków, a po wyciągnięciu zaczęła nadziewać je chrzanowym kremem. Tak przygotowane różowe jajka, przykuwają spojrzenia, a także zaskakują intensywnością smaków.

Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole

Przepis na kolorowe jajka z kremem chrzanowym Kingi Paruzel

Składniki

  • 10 jajek,
  • świeży koperek.

Składniki na zalewę

  • 2 średnie buraki,
  • szklanka soku z buraka,
  • 100 ml octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Składniki na krem chrzanowy

  • 60 g tartego chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź je i obierz. Buraki przemyj, umieść w garnku z wodą i zagotuj do miękkości. Również wystudź i obierz.
  2. Zimne buraki zetrzyj do rondelka na większych oczkach. Wlej do nich ocet i sok z buraków. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do naczynia. Wsyp również sól i cukier. Całość podgrzej, wymieszaj do rozpuszczenia, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  3. Jajka przenieś do większego i szerokiego słoika. Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą, zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej  30 minut. Im dłużej będą się moczyć, tym bardziej intensywny kolor uzyskają.
  4. Po tym czasie wyjmij je z zalewy, delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i umieść je do miseczki.
  5. Do żółtek dodaj chrzan, śmietanę, koperek, a także sól i pieprz. Całość wymieszaj do połączenia.
  6. Przygotowanym kremem nadziewaj połówki jajek. Na koniec udekoruj je gałązkami kopru.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.