-
Haps
-
Jak przygotować
- W tym cieście wszystko jest na miejscu. Masa odpowiednio słodka, biszkopt miękki jak chmurka. To wiosna zamknięta w wypieku
W tym cieście wszystko jest na miejscu. Masa odpowiednio słodka, biszkopt miękki jak chmurka. To wiosna zamknięta w wypieku
Po dniach pełnych deszczu i śniegu w końcu nadeszła upragniona wiosna. Aby poczuć ją nie tylko za oknem, proponujemy zrobić ciasto, które przepełnione jest słodyczą. Potrzebuje cierpliwości i czasu, lecz smak wart jest każdej minuty.
Ciasto Balladyna to eleganci wypiek, który znajdzie swoje miejsce na każdej imprezie i uroczystości rodzinnej. Składa się z biszkoptu, masy twarogowej i kajmakowej, a wszystko to dopełnione jest galaretką i owocami. Pomimo wielu warstw i wymagającego procesu przygotowania, smak rekompensuje wszystko. Jest to wprost wiosna podana na talerzu.
Przepis na ciasto Balladyna z masą kajmakową
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- ¾ szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Składniki na masę:
- 700 g sera twarogowego,
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml gorącej wody.
Składniki dodatkowe:
- puszka masy kajmakowej,
- 2 galaretki malinowe,
- 400 g malin,
- 700 ml gorącej wody,
- herbatniki.
Sposób przygotowania biszkoptu:
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
- Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
- Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
Sposób przygotowania masy i galaretki:
- Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
- Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj chłodniejszą żelatynę.
- Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
- W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Sposób składania ciasta:
- Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
- Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
- Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl