Po dniach pełnych deszczu i śniegu w końcu nadeszła upragniona wiosna. Aby poczuć ją nie tylko za oknem, proponujemy zrobić ciasto, które przepełnione jest słodyczą. Potrzebuje cierpliwości i czasu, lecz smak wart jest każdej minuty.
Fot. Shutterstock, graletta
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto Balladyna to eleganci wypiek, który znajdzie swoje miejsce na każdej imprezie i uroczystości rodzinnej. Składa się z biszkoptu, masy twarogowej i kajmakowej, a wszystko to dopełnione jest galaretką i owocami. Pomimo wielu warstw i wymagającego procesu przygotowania, smak rekompensuje wszystko. Jest to wprost wiosna podana na talerzu.
REKLAMA
Przepis na ciasto Balladyna z masą kajmakową
Składniki na biszkopt:
4 jajka,
¾ szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
2 płaskie łyżki kakao,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Składniki na masę:
700 g sera twarogowego,
250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
60 ml gorącej wody.
Składniki dodatkowe:
puszka masy kajmakowej,
2 galaretki malinowe,
400 g malin,
700 ml gorącej wody,
herbatniki.
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
Sposób przygotowania masy i galaretki:
Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj chłodniejszą żelatynę.
Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Sposób składania ciasta:
Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.