W tym cieście wszystko jest na miejscu. Masa odpowiednio słodka, biszkopt miękki jak chmurka. To wiosna zamknięta w wypieku

Po dniach pełnych deszczu i śniegu w końcu nadeszła upragniona wiosna. Aby poczuć ją nie tylko za oknem, proponujemy zrobić ciasto, które przepełnione jest słodyczą. Potrzebuje cierpliwości i czasu, lecz smak wart jest każdej minuty.

Ciasto Balladyna to eleganci wypiek, który znajdzie swoje miejsce na każdej imprezie i uroczystości rodzinnej. Składa się z biszkoptu, masy twarogowej i kajmakowej, a wszystko to dopełnione jest galaretką i owocami. Pomimo wielu warstw i wymagającego procesu przygotowania, smak rekompensuje wszystko. Jest to wprost wiosna podana na talerzu.

Przepis na ciasto Balladyna z masą kajmakową

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki na masę:

  • 700 g sera twarogowego,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml gorącej wody.

Składniki dodatkowe:

  • puszka masy kajmakowej,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 400 g malin,
  • 700 ml gorącej wody,
  • herbatniki.

Sposób przygotowania biszkoptu:

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
  2. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  4. Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
  5. Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.

Sposób przygotowania masy i galaretki:

  1. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
  3. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj chłodniejszą żelatynę.
  4. Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
  5. W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

Sposób składania ciasta:

  1. Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
  2. Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
  3. Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
  4. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.