Awaryjny barszcz biały w 15 minut. Zrobisz go jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem

Szaleństwo wielkanocnych przygotowań może sprawić, że zapomni się o najbardziej podstawowych daniach. Jeśli barszcz biały wyleciał ci z głowy to nic straconego. Dzięki tej recepturze zrobisz go w kwadrans.
Zobacz wideo

Wielkanoc to nie tylko czas zadumy i świętowania, a także wielkich przygotowań do rodzinnego śniadania. Jednak czasem w tym całym szaleństwie można zapomnieć o bardzo klasycznych i tradycyjnych daniach, które muszą pojawić się na stole. Może się również zdarzyć tak, że wcześniej przygotowane potrawy z niewiadomych przyczyn zmienią swój smak i nie będą dobre do spożycia.  Jeśli taka sytuacja wydarzy się u ciebie w tym roku i będziesz martwić się, że zabraknie barszczu białego to nie panikuj. W takiej sytuacji uratuje cię ekspresowy przepis na zupę, którą wykonasz w 15 minut. Dzięki temu Wielkanoc nie będzie kuchenną katastrofą.

Przepis na barszcz biały w 15 minut

Składniki

  • pół kilo wędzonej białej kiełbasy,
  • 6 jajek,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki śmietany do zupy,
  • pół selera,
  • średnia cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • łyżeczka chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
  2. Wszystkie warzywa obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 3 łyżki oleju, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, a także pokrojone warzywa. Smaż przez około 5 minut.
  3. Gdy całość się podsmaży, wlej wodę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki białą kiełbasę.  Gotuj przez około 15 minut, do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Po tym czasie odlej chochlę wywaru do miseczki i wymieszaj ją z dwoma łyżkami kwaśnej śmietany. Powstałą mieszankę wlej do zupy cały czas mieszając.
  5. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem oraz majerankiem. Umieść również łyżeczkę chrzanu i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanymi kawałkami jajka. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.