-
Haps
-
Jak przygotować
- Awaryjny barszcz biały w 15 minut. Zrobisz go jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem
Awaryjny barszcz biały w 15 minut. Zrobisz go jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem
Szaleństwo wielkanocnych przygotowań może sprawić, że zapomni się o najbardziej podstawowych daniach. Jeśli barszcz biały wyleciał ci z głowy to nic straconego. Dzięki tej recepturze zrobisz go w kwadrans.
Wielkanoc to nie tylko czas zadumy i świętowania, a także wielkich przygotowań do rodzinnego śniadania. Jednak czasem w tym całym szaleństwie można zapomnieć o bardzo klasycznych i tradycyjnych daniach, które muszą pojawić się na stole. Może się również zdarzyć tak, że wcześniej przygotowane potrawy z niewiadomych przyczyn zmienią swój smak i nie będą dobre do spożycia. Jeśli taka sytuacja wydarzy się u ciebie w tym roku i będziesz martwić się, że zabraknie barszczu białego to nie panikuj. W takiej sytuacji uratuje cię ekspresowy przepis na zupę, którą wykonasz w 15 minut. Dzięki temu Wielkanoc nie będzie kuchenną katastrofą.
Przepis na barszcz biały w 15 minut
Składniki
- pół kilo wędzonej białej kiełbasy,
- 6 jajek,
- 2 l wody,
- 2 łyżki śmietany do zupy,
- pół selera,
- średnia cebula,
- korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- łyżeczka chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- łyżka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Następnie pozostaw do ostudzenia, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie warzywa obierz, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 3 łyżki oleju, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, a także pokrojone warzywa. Smaż przez około 5 minut.
- Gdy całość się podsmaży, wlej wodę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki białą kiełbasę. Gotuj przez około 15 minut, do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Po tym czasie odlej chochlę wywaru do miseczki i wymieszaj ją z dwoma łyżkami kwaśnej śmietany. Powstałą mieszankę wlej do zupy cały czas mieszając.
- Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem oraz majerankiem. Umieść również łyżeczkę chrzanu i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanymi kawałkami jajka.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl