-
Haps
-
Jak przygotować
- Przygotuj obiad jak z najlepszej restauracji. Uczestniczka MasterChefa stawia na nieoczywisty dodatek
Przygotuj obiad jak z najlepszej restauracji. Uczestniczka MasterChefa stawia na nieoczywisty dodatek
Wymyślenie dania obiadowego nie zawsze okazuje się prostym zadaniem. Gdy rodzina czeka głodna przy stole, a czas nagli, trzeba przygotować coś na szybko. Finalistka MasterChefa pokazała danie, które skrywa w sobie nieoczywisty składnik. Nadaje nie tylko dobrego smaku, a także dobrze się prezentuje. Z pewnością nie domyślisz się, co to takiego.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Dań obiadowych jest cała masa, natomiast wszystkie mogą się często powtarzać, a oryginalnych i nowych przepisów jest coraz mniej. Jednak Sylwia Garska-Chmarycz postanowiła się wyłamać z tego schematu i pokazała jak przyrządzić smaczną zupę. Wyróżnia się ona kilkoma składnikami, których nie znajdzie się w klasycznych potrawach. Uczestniczka i finalistka IX edycji programu "MasterChef" dodaje do niej gruszkę i posiekane orzechy. Dzięki temu finalnie danie wygląda jak wyjęte z kuchni topowej restauracji.
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Składniki
- 4 korzenie pietruszki,
- seler,
- 2 gałęzie selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 biała cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 serki topione śmietankowe,
- garść orzechów,
- laska chorizo,
- natka pietruszki,
- 4 gruszki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 lampka wina białego,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Do całości wlej również oliwę, zamieszaj i zagotuj.
- Do tak przygotowanego wywaru wrzuć obrane i pokrojone wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości.
- Gruszki umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Następnie zapiecz na patelni z odrobiną cukru.
- Zapieczone owoce podlej delikatnie białym winem. Kiedy zmiękną, a alkohol wyparuje, wrzuć całość do zupy. Wszystko blenduj na gładką i jednolitą masę, wrzuć serki topione i ponownie zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Chorizo pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz na patelni wraz z posiekanymi orzechami. Zupę udekoruj chorizo z orzechami i garścią pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl