Przygotuj obiad jak z najlepszej restauracji. Uczestniczka MasterChefa stawia na nieoczywisty dodatek

Wymyślenie dania obiadowego nie zawsze okazuje się prostym zadaniem. Gdy rodzina czeka głodna przy stole, a czas nagli, trzeba przygotować coś na szybko. Finalistka MasterChefa pokazała danie, które skrywa w sobie nieoczywisty składnik. Nadaje nie tylko dobrego smaku, a także dobrze się prezentuje. Z pewnością nie domyślisz się, co to takiego.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Dań obiadowych jest cała masa, natomiast wszystkie mogą się często powtarzać, a oryginalnych i nowych przepisów jest coraz mniej. Jednak Sylwia Garska-Chmarycz postanowiła się wyłamać z tego schematu i pokazała jak przyrządzić smaczną zupę. Wyróżnia się ona kilkoma składnikami, których nie znajdzie się w klasycznych potrawach. Uczestniczka i finalistka IX edycji programu "MasterChef" dodaje do niej gruszkę i posiekane orzechy. Dzięki temu finalnie danie wygląda jak wyjęte z kuchni topowej restauracji.

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki

  • 4 korzenie pietruszki,
  • seler,
  • 2 gałęzie selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 biała cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 serki topione śmietankowe,
  • garść orzechów,
  • laska chorizo,
  • natka pietruszki,
  • 4 gruszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 lampka wina białego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Do całości wlej również oliwę, zamieszaj i zagotuj.
  2. Do tak przygotowanego wywaru wrzuć obrane i pokrojone wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości.
  3. Gruszki umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Następnie zapiecz na patelni z odrobiną cukru.
  4. Zapieczone owoce podlej delikatnie białym winem. Kiedy zmiękną, a alkohol wyparuje, wrzuć całość do zupy. Wszystko blenduj na gładką i jednolitą masę, wrzuć serki topione i ponownie zmiksuj. Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Chorizo pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz na patelni wraz z posiekanymi orzechami. Zupę udekoruj chorizo z orzechami i garścią pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA