Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień
Część osób się ze mną zgodzi, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie ono nastraja nas na całą dobę i sprawia, że poranek staje się lepszy. Klasyczne potrawy, które można zaserwować już o świcie i po które najczęściej się sięga, to jajecznica, kanapki lub płatki z mlekiem. Ciągle powtarzające się propozycje mogą się czasem znudzić, dlatego aby urozmaicić ten posiłek, proponujemy pastę, która wyróżnia się na tle innych. Jest wykonana z twarogu, śmietany, a dodatkiem, który może zaskoczyć, są posiekane szprotki w pomidorach. Taka mieszanka idealnie pasuje do ciepłego i miękkiego chleba i sprawia, że śniadanie nabiera nowego smaku.
Przepis na śniadaniową pastę twarogową
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- opakowanie szprotek w pomidorach,
- pół cebuli czerwonej,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki świeżego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przenieś do większej miseczki i rozetrzyj go za pomocą widelca. W czasie rozgniatania dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy składniki się połączą, otwórz opakowanie szprotek w pomidorach i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie umieść je wraz z sosem w misce z serem. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Kolejnym krokiem jest posiekanie na drobną kostkę cebuli. Tak przygotowane warzywo wrzuć do reszty składników. Czosnek przeciśnij przez praskę i również umieść w misce.
- Na koniec wsyp kurkumę i posiekany świeży koperek. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Dokładnie i energicznie wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastę podawaj ze świeżym pieczywem. Wierzch możesz udekorować ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl