Zwykłe kanapki będą smaczniejsze, gdy zrobisz tę pastę. Dodaj składnik z puszki, a nikt się jej nie oprze

Smaczne śniadanie to gwarancja dobrego dnia. Jednak ciągle powtarzająca się jajecznica lub klasyczne kanapki z serem i wędliną mogą się kiedyś znudzić. W takim wypadku przychodzi na pomoc ta pasta. Takiego smaku nie zna prawie nikt.
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień

Część osób się ze mną zgodzi, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie ono nastraja nas na całą dobę i sprawia, że poranek staje się lepszy. Klasyczne potrawy, które można zaserwować już o świcie i po które najczęściej się sięga, to jajecznica, kanapki lub płatki z mlekiem. Ciągle powtarzające się propozycje mogą się czasem znudzić, dlatego aby urozmaicić ten posiłek, proponujemy pastę, która wyróżnia się na tle innych. Jest wykonana z twarogu, śmietany, a dodatkiem, który może zaskoczyć, są posiekane szprotki w pomidorach. Taka mieszanka idealnie pasuje do ciepłego i miękkiego chleba i sprawia, że śniadanie nabiera nowego smaku. 

Przepis na śniadaniową pastę twarogową

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • opakowanie szprotek w pomidorach,
  • pół cebuli czerwonej,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przenieś do większej miseczki i rozetrzyj go za pomocą widelca. W czasie rozgniatania dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Gdy składniki się połączą, otwórz opakowanie szprotek w pomidorach i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie umieść je wraz z sosem w misce z serem. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Kolejnym krokiem jest posiekanie na drobną kostkę cebuli. Tak przygotowane warzywo wrzuć do reszty składników. Czosnek przeciśnij przez praskę i również umieść w misce.
  4. Na koniec wsyp kurkumę i posiekany świeży koperek. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Dokładnie i energicznie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną pastę podawaj ze świeżym pieczywem. Wierzch możesz udekorować ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: