• Link został skopiowany

Takie śniadanie to najlepsze rozpoczęcie weekendu. Makłowicz robi je w mig i dodaje ten farsz

Wybór śniadania nie należy do tych najprostszych. W różnych przepisach można przebierać przez wiele godzin. Aby ułatwić wybór podajemy przepis od samego Roberta Makłowicza. Ten przysmak rozświetli nawet ponury dzień.
Omlet Roberta Makłowicza
Fot. Shutterstock, Martin Rettenberger / Instagram @robertmaklowicz_official
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Weekend to czas wolny dla wielu osób. Warto więc go wykorzystać na wykonanie nieco bardziej skomplikowanych dań. W tygodniu, gdy ma się wiele rzeczy na głowie nie ma się czasu na ich przygotowanie. Aby sobotni poranek był nie tylko dobry ze względu na wolniejszy czas, a także dlatego bo skosztuje się smacznego jedzenia, proponujemy zacząć go tym przepisem. Jest to omlet składany Roberta Makłowicza, który ma w sobie aromatyczny farsz zrobiony z pieczarek. Przy takim śniadaniu mało kto przejdzie obojętnie, dlatego lepiej zrobić więcej porcji. Receptura nie jest skomplikowana, a śniadanie zapełni brzuch na cały poranek.

Przepis na składanego omleta z pieczarkami Roberta Makłowicza

Składniki

  • 4 średnie jajka,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • garść pieczarek,
  • pół cebuli,
  • natka pietruszki,
  • 20 g sera gruyere
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, pietruszkę przemyj i drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości, przemyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w plastry.
  2. Na patelni rozpuść masło, gdy stanie się ciepłe wrzuć na nie pokrojone składniki. Całość smaż do zarumienienia i dopraw solą i pieprzem.
  3. Jajka wbij do większej miski, dopraw i dodaj śmietanę. Wszystkie produkty ubij i wymieszaj do połączenia.
  4. Warzywa zdejmij z patelni i umieść na niej jajeczną masę. Omlet smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Aby jajka szybciej się ścięły możesz przykryć całość przykrywką.
  5. Gotowy omlet przełóż na talerz, na środku ułóż wcześniej przygotowany farsz oraz posyp całość startym serem. Złóż go na pół i podawaj na ciepło.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: