-
Haps
-
Jak przygotować
- W takiej formie gołąbki są jeszcze lepsze. Bez zbędnego zawijania i gotowania kapusty zaoszczędzisz dużo czasu
W takiej formie gołąbki są jeszcze lepsze. Bez zbędnego zawijania i gotowania kapusty zaoszczędzisz dużo czasu
Polacy zachwycają się daniem, jakim są gołąbki. Wymagają dużo czasu i cierpliwości, lecz ich smak może zrekompensować wszystko. Aby zrobić je jeszcze szybciej, warto wykorzystać ten przepis. Dzięki niemu robią się prawie same.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Nie ma nawet wątpliwości, że aromatyczna mięsna masa owinięta w liście kapusty jest jedną z najlepszych potraw. Polska kuchnia na pewno wiele by straciła, gdyby usunięto z niej tę pozycję. Jednak tak jak każdy wie, jak bardzo dobre jest to danie, tak również każdy jest świadomy, ile czasu trzeba na nie poświęcić. Aby móc delektować się dobrym smakiem bez wielogodzinnego gotowania, powstała ich prostsza wersja. Nie uwzględnia zawijania masy w kapustę. Karol Okrasa pokazał, jak on przygotowuje to danie i czego używa zamiast standardowego ryżu.
Przepis na gołąbki bez zawijania Karola Okrasy
Składniki na gołąbki:
- 200 g białej kapusty,
- pół cebuli,
- jajko,
- 40 g kaszy jęczmiennej,
- 200 g kapusty kiszonej,
- pół kilo mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- olej słonecznikowy,
- 125 ml wody,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pomidorowy:
- pół cebuli,
- łyżka cukru,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 500 g pomidorów krojonych z puszki,
- łyżka masła,
- olej,
- 125 ml wody,
- łyżka majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania gołąbków:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym w garnku oleju. Białą kapustę również posiekaj i dodaj do cebuli. Całość oprósz niewielką ilością soli i pieprzu i smaż przez około 3 minuty.
- Po tym czasie zalej wszystko wodą i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gdy kapusta stanie się miękka przełóż składniki do miseczki. Odstaw je do przestudzenia.
- Gdy biała kapusta będzie już chłodniejsza wkrój do niej odciśniętą z zalewy kiszoną kapustę. Dodaj również mięso mielone, ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszę, a także jajko. Dopraw składniki solą i pieprzem i dokładnie wyrób do połączenia.
- Z powstałej masy formuj podłużne gołąbki, które ułóż w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Po wykonaniu tej czynności czas na zajęcie się sosem. Drugą część cebuli pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Do całości dodaj pomidory z puszki i niewielką ilość wody. Dopraw wszystko solą, pieprzem, cukrem i suszonym majerankiem. Zagotuj, dodaj masło i zdejmij z ognia.
- Ułożone w naczyniu gołąbki zalej ? częścią sosu i zapiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut.
- Po wyciągnięciu zalej całość pozostałą częścią sosu i podawaj na ciepło.