Nigdzie nie znajdziesz bardziej puszystych placków. Na szybkie i sycące śniadanie są jak znalazł

Jeśli standardowe śniadania ci się znudziły, to znak, by sięgnąć po to danie. Robi się je w kilka chwil, a kolor i słodkość to nie jest czysty przypadek. Takie podanie osłodzi ci nawet najgorszy poranek.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Placki, po które sięga coraz więcej osób, robi się w błyskawicznym tempie. Jednak nie wszystkie po wysmażeniu są delikatne i odpowiednio puszyste. Dodatkowo nie każdy przepis dba o odpowiednią ich prezentację. Niektóre, pomimo swojego dobrego smaku, nie przyciągają wyglądem. Jeśli jednak wybierzesz ten przepis, nie będziesz musiał się martwić o smak, puszystość i wygląd. Placuszki bananowo-szpinakowe mają w sobie wszystko to, co takie danie powinno mieć. Dzięki zielonemu warzywu nabierają ciekawego zabarwienia, a banan nadaje całości słodkości i delikatności.

Przepis na placuszki bananowo-szpinakowe

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 dojrzały banan,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier według uznania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz i umieść w wysokim naczyniu.
  2. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do szpinaku. Do składników wlej również sok z cytryny i jogurt naturalny. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Powinna powstać jednolita masa.
  3. Do tak przygotowanej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cukier i proszek do pieczenia. Ponownie energicznie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść dość gęste, jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na niej średniej wielkości placuszki. Smaż je z dwóch stron pod przykryciem do zarumienienia.
  5. Tak przygotowane podawaj z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.