-
Haps
-
Jak przygotować
- Nigdzie nie znajdziesz bardziej puszystych placków. Na szybkie i sycące śniadanie są jak znalazł
Nigdzie nie znajdziesz bardziej puszystych placków. Na szybkie i sycące śniadanie są jak znalazł
Jeśli standardowe śniadania ci się znudziły, to znak, by sięgnąć po to danie. Robi się je w kilka chwil, a kolor i słodkość to nie jest czysty przypadek. Takie podanie osłodzi ci nawet najgorszy poranek.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Placki, po które sięga coraz więcej osób, robi się w błyskawicznym tempie. Jednak nie wszystkie po wysmażeniu są delikatne i odpowiednio puszyste. Dodatkowo nie każdy przepis dba o odpowiednią ich prezentację. Niektóre, pomimo swojego dobrego smaku, nie przyciągają wyglądem. Jeśli jednak wybierzesz ten przepis, nie będziesz musiał się martwić o smak, puszystość i wygląd. Placuszki bananowo-szpinakowe mają w sobie wszystko to, co takie danie powinno mieć. Dzięki zielonemu warzywu nabierają ciekawego zabarwienia, a banan nadaje całości słodkości i delikatności.
Przepis na placuszki bananowo-szpinakowe
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 1 dojrzały banan,
- 80 g mąki pszennej,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier według uznania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz i umieść w wysokim naczyniu.
- Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do szpinaku. Do składników wlej również sok z cytryny i jogurt naturalny. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Powinna powstać jednolita masa.
- Do tak przygotowanej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, a także cukier i proszek do pieczenia. Ponownie energicznie wymieszaj. Ciasto powinno wyjść dość gęste, jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na niej średniej wielkości placuszki. Smaż je z dwóch stron pod przykryciem do zarumienienia.
- Tak przygotowane podawaj z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl