Placki ziemniaczane ociekające tłuszczem to przeszłość. Teraz zrobisz je bez patelni i piekarnika

Placki ziemniaczane kojarzą się wszystkim z tłuszczem, który aż cieknie z dania zaraz po wysmażeniu. Niektórzy jednak znaleźli na to sposób i zamiast patelni używają piekarnika. My mamy jeszcze inną metodę, która może zaskoczyć, lecz działa bardzo dobrze. Dzięki niej placki będą obłędnie chrupiące.
Zobacz wideo Pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane nie są potrawą, która może kogokolwiek zaskoczyć. Jest to danie bardzo tradycyjne, które pojawia się co jakiś czas w każdym domu. Jednak sposobów na ich przygotowanie jest kilka. Nie mówimy o składnikach, które dodaje się do masy, ponieważ co dom to inna receptura. Chodzi nam o użycie sprzętu, w którym można wysmażyć placuszki. Jedni używają patelni wysmarowanej olejem, jednak wtedy zazwyczaj danie będzie bardzo tłuste, nawet jeśli odciśnie się placki na ręczniku papierowym. Inni natomiast przerzucili się na pieczenie ich w piekarniku, co jest dobrym wyjściem dla tych, którzy chcą uniknąć tłuszczu i zrobić naraz dużo placków.

Jednak jeśli danie ma być szybkie, a przy tym nie pływać w oleju, polecamy użyć nowej metody. Może ona wywołać zaskoczenie, jednak działa w stu procentach. Chodzi w niej o to, aby zamiast klasycznych urządzeń użyć zamykanego tostera. Masa ziemniaczana do niego włożona z pewnością się wysmaży, a dzięki temu uzyska się bardzo chrupiące placuszki. 

Przepis na placki ziemniaczane z tostera

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czynność powtórz z cebulą.
  2. Starte warzywa pozostaw na około 5 minut, następnie odcedź z nadmiaru wody i przenieś do większej miski.
  3. Do składników dodaj przesianą mąkę, jajko, oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
  4. Toster wysmaruj niewielką ilością oleju i umieść na formie przygotowaną ziemniaczaną masę. Zamknij urządzenie i smaż aż do zarumienienia. 
  5. Po wysmażeniu przełóż placki na talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jednak najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA