Placki ziemniaczane nie są potrawą, która może kogokolwiek zaskoczyć. Jest to danie bardzo tradycyjne, które pojawia się co jakiś czas w każdym domu. Jednak sposobów na ich przygotowanie jest kilka. Nie mówimy o składnikach, które dodaje się do masy, ponieważ co dom to inna receptura. Chodzi nam o użycie sprzętu, w którym można wysmażyć placuszki. Jedni używają patelni wysmarowanej olejem, jednak wtedy zazwyczaj danie będzie bardzo tłuste, nawet jeśli odciśnie się placki na ręczniku papierowym. Inni natomiast przerzucili się na pieczenie ich w piekarniku, co jest dobrym wyjściem dla tych, którzy chcą uniknąć tłuszczu i zrobić naraz dużo placków.
Jednak jeśli danie ma być szybkie, a przy tym nie pływać w oleju, polecamy użyć nowej metody. Może ona wywołać zaskoczenie, jednak działa w stu procentach. Chodzi w niej o to, aby zamiast klasycznych urządzeń użyć zamykanego tostera. Masa ziemniaczana do niego włożona z pewnością się wysmaży, a dzięki temu uzyska się bardzo chrupiące placuszki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl